Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęsta zupa fasolowa

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj chciałabym zaproponować zupę z fasoli białej. Zupa jest bardzo pożywna i sycąca, a zarazem smakuje podobnie jak fasolka po bretońsku. Do zupy dodałam swojski przecier pomidorowy przygotowany ze świeżych pomidorów i lekką zasmażkę.

Składniki:

Na zupę:

biała drobna fasolka 400 gramów
wywar mięsny 2 litry
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
kiełbasa śląska 3 sztuki
przecier pomidorowy 1 słoik
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Sól morska jodowana Prymat w młynku 3 szczypty
Pieprz czarny Prymat w młynku 2 szczypty
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
boczek 20 dag

Na zasmażkę:

masło 3 łyżki
mąka 1 łyżka

Dodatkowo pieczywo:

chleb 2 kromki

Porada

2 kromki chleba na 1 porcje. Przyprawy dodajemy do smaku, według uznania. Do zupy oprócz przecieru swojej roboty możemy dodać 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub pasty pomidorowej (ja nie dodaję, dodaję gdy gotuję fasolkę po bretońsku).

Przepis i sposób przygotowania na: Gęsta zupa fasolowa

Fasolę opłukać, a następnie namoczyć w wodzie przez około 5 godzin (dlatego, że jest to fasolka średnia).

Po namoczeniu i odlaniu wody fasolkę przełożyć do gotującego się wywaru z boczku wędzonego oraz mięsa, dodać liście laurowe i ziele angielskie.

Gotować około 30 minut, wyjąć z zupy mięso, boczek i pokroić. Cebule i ząbki czosnku po obraniu i pokrojeniu podsmażyć razem z pokrojoną w plastry kiełbasą.

Podsmażone składniki wraz z pokrojonym boczkiem i mięsem dodać do zupy i gotować do miękkości fasolki. Dodać przyprawy oraz przecier ze świeżych pomidorów.

Na koniec do zupy fasolowej dodać lekką zasmażkę przygotowaną z masła i mąki.

Zupę podawać z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:13
Dobre.
Basiliana 06.11.2018 11:22
Pyszna zupa, idealna na jesień! Nie robiłam nigdy fasolowej z dodatkiem majeranku, chętnie spróbuję.
Bożena Matuszczyk 06.11.2018 12:02
Ja tym razem majeranek dodałam pierwszy raz ,doradziła mi synowa i powiem Ci że nie żałuję była pyszna.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak