Gęsina pieczona w jabłkach z majerankiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z gęsi

    1 szt.
  • majeranek Prymat

  • rozmaryn świeży

  • czosnek niedźwiedzi 

  • sól

  • pieprz

  • jabłka

    2 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • ząbki czosnku

    3 szt.
  • gęsi tłuszcz

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gęsina pieczona w jabłkach z majerankiem foto
Piersi z gęsi dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solidnie solą oraz pieprzem i nacieramy dużą ilością majeranku. Chłodzimy w lodówce min. 1 godz. a najlepiej całą noc.
Krok 2 - Gęsina pieczona w jabłkach z majerankiem foto
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200’C. Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki i razem z jabłkami oraz ząbkami czosnku przekładamy do naczynia do zapiekania.
Krok 3 - Gęsina pieczona w jabłkach z majerankiem foto
Całość doprawiamy majerankiem, rozmarynem, czosnkiem niedźwiedzim, solą oraz pieprzem a następnie zalewamy gęsim tłuszczem i mieszamy.
Krok 4 - Gęsina pieczona w jabłkach z majerankiem foto
Na tak przygotowane jabłka układamy piersi z gęsi, przykrywamy i pieczemy ok. 45 min. Następnie obniżamy temp. do 160’C i pieczemy kolejne 45 min.

W czasie pieczenia kilkakrotnie podlewamy gęsinę powstałym sosem a na ok. 15-20 min. przed końcem zapiekamy gęś na górnym poziomie piekarnika z włączoną funkcją grilla (bez przykrycia), aby uzyskać chrupiącą skórkę.
Krok 5 - Gęsina pieczona w jabłkach z majerankiem foto
Gotową pierś z gęsi kroimy w plastry i podajemy.
tycjanowa
Gęsina bardzo dobrze smakuje podana z modrą kapustą i kluseczkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wyattearp 26.11.2015 11:56
gęsina - pyszna :)
ben-ka 26.11.2015 09:18
Przepyszne danie !
Renataj 25.11.2015 23:35
Dawno nie jadłam gęsiny a na ten widok to aż ślinka cieknie:)
Pani Domu 25.11.2015 19:20
wspaniała gęsina
cukiereczek 25.11.2015 18:37
wygląda na smaczne danie
wwwiolka 25.11.2015 18:03
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat