Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęsina pieczona w jabłkach z majerankiem

4.0
(23)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z gęsi 1 szt.
Majeranek suszony Prymat
rozmaryn świeży
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat
sól
pieprz
jabłka 2 szt.
cebula 1 szt.
ząbki czosnku 3 szt.
gęsi tłuszcz 100 ml

Porada

Gęsina bardzo dobrze smakuje podana z modrą kapustą i kluseczkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Gęsina pieczona w jabłkach z majerankiem

Kroki postępowania

1
Piersi z gęsi dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solidnie solą oraz pieprzem i nacieramy dużą ilością majeranku. Chłodzimy w lodówce min. 1 godz. a najlepiej całą noc.
Krok 1 - Gęsina pieczona w jabłkach z majerankiem foto
2
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200’C. Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki i razem z jabłkami oraz ząbkami czosnku przekładamy do naczynia do zapiekania.
Krok 2 - Gęsina pieczona w jabłkach z majerankiem foto
3
Całość doprawiamy majerankiem, rozmarynem, czosnkiem niedźwiedzim, solą oraz pieprzem a następnie zalewamy gęsim tłuszczem i mieszamy.
Krok 3 - Gęsina pieczona w jabłkach z majerankiem foto
4
Na tak przygotowane jabłka układamy piersi z gęsi, przykrywamy i pieczemy ok. 45 min. Następnie obniżamy temp. do 160’C i pieczemy kolejne 45 min.

W czasie pieczenia kilkakrotnie podlewamy gęsinę powstałym sosem a na ok. 15-20 min. przed końcem zapiekamy gęś na górnym poziomie piekarnika z włączoną funkcją grilla (bez przykrycia), aby uzyskać chrupiącą skórkę.
Krok 4 - Gęsina pieczona w jabłkach z majerankiem foto
5
Gotową pierś z gęsi kroimy w plastry i podajemy.
Krok 5 - Gęsina pieczona w jabłkach z majerankiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 26.11.2015 11:56
gęsina - pyszna :)
ben-ka 26.11.2015 09:18
Przepyszne danie !
Renataj 25.11.2015 23:35
Dawno nie jadłam gęsiny a na ten widok to aż ślinka cieknie:)
Pani Domu 25.11.2015 19:20
wspaniała gęsina
cukiereczek 25.11.2015 18:37
wygląda na smaczne danie
wwwiolka 25.11.2015 18:03
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak