Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żołądki drobiowe 350 gram
cukinia 300 gram
cebula czerwona 2
jarmuż 5 liści
masło 2 łyżki
śmietana 30% 350 ml
Pieprz czarny mielony Prymat
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym

Kroki postępowania

1
Żołądki gęsie (ja też miałam 3 serduszka z gęsi) przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy nieco przypraw i włoszczyzny i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Następnie wyjmujemy i czekamy aż ostygną. Liście jarmużu myjemy, cebule obieramy, cukinie obieramy i wydrążamy środek.
Krok 1 - Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym  foto
2
Cebulę kroimy w drobną kostkę, liście jarmużu (bez łodyg) siekamy i razem z cebulką przesmażamy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu.
Krok 2 - Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym  foto
3
Kiedy całość się już zeszkli to dodajemy cukinię pokrojoną w zgrabną kostkę i całość przesmażamy jakieś 4-5 minut.
Krok 3 - Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym  foto
4
Po czym dodajemy żołądki gęsie pokrojone w niewielkie kawałki. Całość podsmażamy do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie, następnie wlewamy śmietankę, doprawiamy całość do smaku i dusimy całość tak długo aż sos nieco zgęstnieje.
Krok 4 - Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym  foto
5
Gorące żołądki gęsie w sosie cukiniowo - jarmużowym podajemy np. z ryżem.
Krok 5 - Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 31.07.2014 16:14
wygląda nieźle choć nie przepadam za podrobami
IlonaAlbertos 31.07.2014 16:07
Podoba mi się ten pomysł na żołądki w sosie.
Lidzia 31.07.2014 14:59
Lubię żołądki, a w takiej postaci jeszcze nie jadłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak