Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęsie nóżki z mięsno-orzechowym farszem

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gęsie nóżki 2
udko koguta 1
cebula 2
orzechy włoskie 2 garście
masło roślinne 1 łyżka
czosnek ząbki 5
przyprawy
olej
mąka pszenna 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Gęsie nóżki z mięsno-orzechowym farszem

Kroki postępowania

1
Najpierw gęsie nóżki musimy pozbawić kości, nacinamy nogę wzdłuż od wewnętrznej części i używając ostrego i małego noża wycinamy kość.
Krok 1 - Gęsie nóżki z mięsno-orzechowym farszem foto
2
Do miseczki wciskamy obrane ząbki czosnku, dodajemy łyżeczkę soli, przyprawy do drobiu, tymianek i pieprz ziołowy - dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy gęsie nóżki od zewnątrz i od środka - pozostawiamy je w chłodnym miejscu na 24h.
Krok 2 - Gęsie nóżki z mięsno-orzechowym farszem foto
3
Udko z koguta ugotowałam w rosole, gdy było całkiem miękkie zdjęłam z niego skórę (odrzuciłam), a mięso obrałam z kości i przełożyłam do rozdrabniacza. Dodałam też 1 cebulę pokrojoną w piórka i przesmażone na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i bazylii - całość dokładnie zmiksowałam na jednolitą pastę.
Krok 3 - Gęsie nóżki z mięsno-orzechowym farszem foto
4
Do mięsnego farszu dodajemy orzechy włoskie, które wcześniej należy grubo posiekać i przyprażyć na suchej patelni - dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Gęsie nóżki z mięsno-orzechowym farszem foto
5
Mięsno - orzechowy farsz nakładamy do gęsich nóżek, które następnie zszywamy w miejscu wcześniejszego nacięcia w celu pozbawienia kości.
Krok 5 - Gęsie nóżki z mięsno-orzechowym farszem foto
6
W garnku topimy łyżkę roślinnego masła, na którym po 3 minuty obsmażamy gęsie nóżki (najpierw od strony skóry), następnie zalewamy 1,5 litra wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz sól i pieprz. Na wolnym ogniu gotujemy całość 1,5h, co jakiś czas uzupełniamy brak wody. Gdy gęsie nóżki są miękkie wyjmujemy je na chwile z wody w ktorej się gotowały i robimy sos - dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i gotujemy 5 minut.
Krok 6 - Gęsie nóżki z mięsno-orzechowym farszem foto
7
W tym czasie mąkę prażymy na rumiany kolor, gdy ostygnie stopniowo dolewamy gorący wywar i energicznie mieszamy by nie było grudek - przelewamy do garnka i jeszcze chwilę gotujemy aby sos zgęstniał (przekładamy do sosu nóżki). Z mięsa przed podaniem wyciągamy sznurki, sosem polewamy ziemniaki.
Krok 7 - Gęsie nóżki z mięsno-orzechowym farszem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 18.01.2014 10:03
Wspaniale przyrządzone gęsie nóżki :)
aginaa 14.01.2014 07:08
ale fajny farsz
Katarzyna/kate1980 13.01.2014 21:22
bardzo fajny przepis
Beatris 13.01.2014 14:24
Wyśmienicie przygotowana gęsina:)
Anitapaj 13.01.2014 09:41
wygląda smakowicie :)
Konczi 13.01.2014 09:26
cudnie się to danie prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak