Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęsi smalec

4.0
(28)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gęsi tłuszcz 30 dag
woda 2 łyżki
cebula 1 szt
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól

Porada

Gęsi smalec jest smaczny, delikatny i wbrew pozorom służy zdrowiu. Poza cebulką można wzbogacić go jabłuszkiem, śliwką suszoną, pieprzem zielonym.

Przepis i sposób przygotowania na: Gęsi smalec

Kroki postępowania

1
Tłuszcz, skórkę pokroić drobno i włożyć do rondla o grubym dnie. Wlać 2 łyżki zimnej wody.
Krok 1 - Gęsi smalec foto
2
Powoli podgrzewać. Tłuszcz topi się dosyć szybko. Kiedy zaczną się robić skwarki dodać posiekana drobno cebulkę i smażyć dalej, aż cebulka zacznie się rumienić. Zdjąć z ognia dodać szczyptę soli i majeranek.
Krok 2 - Gęsi smalec foto
3
Wymieszać i odstawić do stężenia.
Krok 3 - Gęsi smalec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 15.11.2014 19:36
super smaluszek
mirosława4 15.11.2014 16:11
kiedyś taki smalec robiła moja babcia a teraz w domu nie ma na niego amatorów
erym 11.11.2014 12:34
pomyslowy, z gesi nie jadlam...
Adam/ZUB3R 11.11.2014 12:25
smaczny smalec
anemon 11.11.2014 10:54
Jadłam kiedyś gęsi smalec, ale niestety ze sklepu i był bardzo smaczny, domyślam się, że twój domowy jest o niebo lepszy.
Renata9 11.11.2014 10:25
pyszny i bardzo zdrowy smalczyk :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak