Gęsi smalec

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gęsi tłuszcz

    30 dag
  • woda

    2 łyżki
  • cebula

    1 szt
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gęsi smalec foto
Tłuszcz, skórkę pokroić drobno i włożyć do rondla o grubym dnie. Wlać 2 łyżki zimnej wody.
Krok 2 - Gęsi smalec foto
Powoli podgrzewać. Tłuszcz topi się dosyć szybko. Kiedy zaczną się robić skwarki dodać posiekana drobno cebulkę i smażyć dalej, aż cebulka zacznie się rumienić. Zdjąć z ognia dodać szczyptę soli i majeranek.
Krok 3 - Gęsi smalec foto
Wymieszać i odstawić do stężenia.
Christopher
Gęsi smalec jest smaczny, delikatny i wbrew pozorom służy zdrowiu. Poza cebulką można wzbogacić go jabłuszkiem, śliwką suszoną, pieprzem zielonym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wyattearp 15.11.2014 19:36
super smaluszek
mirosława4 15.11.2014 16:11
kiedyś taki smalec robiła moja babcia a teraz w domu nie ma na niego amatorów
erym 11.11.2014 12:34
pomyslowy, z gesi nie jadlam...
Adam/ZUB3R 11.11.2014 12:25
smaczny smalec
anemon 11.11.2014 10:54
Jadłam kiedyś gęsi smalec, ale niestety ze sklepu i był bardzo smaczny, domyślam się, że twój domowy jest o niebo lepszy.
Renata9 11.11.2014 10:25
pyszny i bardzo zdrowy smalczyk :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat