Gęsi smalec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    3-4 duże
  • cebula

    3-4 duże
  • sól

  • majeranek

  • pieprz

    wg gustu
  • tłuszcz

    2 (z gęsi)
  • smalec

    35-40 (wieprzowy, domowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gęsi smalec foto
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy wieprzowy smalec, na który wrzucamy pokrojoną cebulę. Gdy zmieni odrobinę kolor, dodajemy jabłka, dokładnie mieszamy, ściągamy z ognia, gdy jabłka zmiękną.
Krok 2 - Gęsi smalec foto
Oczyszczony gęsi tłuszcz kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na drugiej- dużej patelni.
Krok 3 - Gęsi smalec foto
Gdy cały tłuszcz się wytopi, ściągamy skwarki i dodajemy przesmażoną cebulę z jabłkami, dokładnie mieszamy, ściągamy z ognia, doprawiamy do smaku solą i dużą ilością majeranku oraz ewentualnie mielonym białym pieprzem.
Krok 4 - Gęsi smalec foto
Gdy smalec ostygnie, przelewamy go do niedużych słoiczków lub kamiennych naczyń i odstawiamy do zastygnięcia- w tym czasie co jakiś czas mieszamy, aby składniki ładnie się nam połączyły.
Krok 5 - Gęsi smalec foto
Podajemy ze świeżym pieczywem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
BernadettaP 04.01.2013 21:39
Pyzo, sam gęsi tłuszcz nie zastygnie, stąd- jeśli chcemy otrzymać smalec- dodatek tłuszczu wieprzowego.
SmacznaPyza 04.01.2013 17:02
ale szkoda bardzo mieszać tak dobry tłuszcz gęsi z wieprzowym...
Mysiunia 13.06.2012 07:43
Z jabłkiem jeszcze nie robiłam, ostatnio był u mnie gęsi z wątróbką :)
Barbara33 13.04.2012 09:14
podobno jest zdrowy?
IZABELA29 13.03.2012 16:35
pysznie,takie smalczyki lubię .
Jarlin 12.03.2012 22:31
Śliczne gwiazdki i pewnie pyszny smalec !
BernadettaP 15.02.2012 21:38
Pacpaw, sam gęsi smalec nie zastyga. Tłuszcz gęsi jest bardzo delikatny i topi się w temperaturze pokojowej, dlaczego trzeba go zmieszać z wieprzowym, aby powstał nam smalec, a nie płyn :)
pacpaw 15.02.2012 20:22
czemu mieszałaś z wieprzowym? zwykła niechęć do czystego czy były jeszcze jakieś inne przeciwskazania?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat