Gęś z ziemniaczkami z patelni

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gęś

    1 szt
  • sos sojowy

    4 łyż
  • zielona pietruszka

    1 peczek
  • ziemniak

    1 kg
  • czosnek granulowany

    1 łyz
  • olej

  • sól

  • pieprz

  • musztarda

    3 łyz
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Musztardę mieszamy z sosem sojowym. Gęś myjemy , osuszamy i nacieramy pieprzem oraz mieszanką musztardy i sosu sojowego. Odstawiamy na godzinkę. Następnie wkładamy do brytfanny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C . Pieczemy około 2.2/1 godziny , często polewając wytapiającym się sosem .Do piekarnika warto wstawić naczynie z wodą , dzięki czemu mięso zostanie soczyste . W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w cząstki . Dokładnie osuszamy i wkładamy do dużej miski . Posypujemy solą , czosnkiem i mieszamy ręką , aby przyprawy dokładnie się wymieszały się z ziemniaczkami. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy ziemniaki na rumiano , a następnie zmniejszamy ogień i pieczemy pod przykrywką około 15 min. Pietruszkę siekamy i wrzucamy do ziemniaczków , mieszamy. Gęś wyjmujemy na półmisek obkładamy ziemniaczkami .Sos powstały podczas pieczenia przelewamy do sosjerki i podajemy do gęsi

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 23.01.2012 14:51
super przepis
RenataZ-et 21.01.2012 13:29
rewelacja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat