Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęś z kaszą i grzybami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gęś ok 3,5 kg
kasza gryczana 1,5 szklanki
grzyby suszone 20 g
pieczarki 3 szt
cebula 1 mała
woda 2 szklanki
wino czerwone wytrawne 1 szklanka
masło klarowane
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Gęś z kaszą i grzybami

Kroki postępowania

1
Grzyby suszone zalewamy wodą i odstawiamy (najlepiej na noc). Odcedzamy (wywaru nie wylewamy). Cebulę drobno kroimy, pieczarki kroimy w ćwiartki.
Na maśle klarowanym podsmażamy cebulkę z pieczarkami. Gdy pieczarki puszczą sok, dodajemy namoczone grzyby i chwilkę razem przesmażamy (aż woda wyparuje).
Krok 1 - Gęś z kaszą i grzybami foto
2
Do podsmażonych grzybów dodajemy suchą kaszę i razme podsmażamy ok 2 min często mieszając.
Dolewamy szklankę wody z zalanych grzybów i dusimy, na małym ogniu,aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie dodajemy drugą szklankę wody z grzybów i znów czekamy aż kasza wchłonie cały płyn.
Krok 2 - Gęś z kaszą i grzybami foto
3
Na koniec dodajemy szklanke czerwonego wytrawnego wina i dusimy aż cały płyn się wchłonie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Lekko studzimy całość.
Krok 3 - Gęś z kaszą i grzybami foto
4
Oczyszczoną gęś posypujemy solą (wewnątrz i na zewnątrz). Nadziewamy kaszą z grzybami, spinamy wykałaczkami lub zszywamy. Po wierzchu gęś smarujemy roztopionym klarowanym masłem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 st i pieczemy ok 4 godzin (ja połowę czasu piekłam pod przykryciem)
Krok 4 - Gęś z kaszą i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 02.01.2016 13:28
Bardzo smaczny obiadek :-)
ben-ka 02.01.2016 12:17
Chętnie bym spróbowała.
bertpvd 02.01.2016 09:33
pyszne danie !
Ania321 02.01.2016 01:27
Smaczne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak