Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęś w sosie śliwkowo - selerowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gęś 1/2 szt
miód 2 łyżki
seler 1
powidła śliwkowe 1/2 szklanki
bulion 1/2 szklanki
sok z cytryny 1/2 szt
śmietana 1/2 szklanki
tłuszcz do smażenia
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Gęś w sosie śliwkowo - selerowym

Gęś oczyścić umyć, podzielić na porcje. Natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytryny i miodem. Odstawić na 1h. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Obmażyć porcje gęsi z dwóch stron i przełożyć do brytwanki. Powidła rozprowadzić na gorącym bulionie, wlać do mięsa. Seler obrać, zetrzeć na tarce i obłożyc niem gęś. Brytwankę przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika, podlewając gęś od czasu do czasu sosem z pieczeni ewentualnie wodą. Pod koniec pieczenia wlać do gęsi śmietanę i wymieszać. Podawać najlepiej z kluskami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak