Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęś w sosie selerowo-śliwkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gęś 1/2 sztuka
powidła śliwkowe 1/2 szklanka
miód 2 łyżki
seler 1 sztuka
bulion drobiowy 1/2 szklanka
sok z cytryny 1/2 sztuka
śmietana 1/2 szklanka
tłuszcz do smażenia
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Gęś w sosie selerowo-śliwkowym

Gęś oczyszczamy, dzielimy na porcje. Nacieramy przyprawami, skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy miodem. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2 godziny. Gęś podsmażamy i przekłądamy do naczynia do zapiekania. Powidla rozprowadzamy w bulionie, zagotowujemy, dodajmey starty na tarce lub zmiksowany seler i powstałym sosem zalewamy gęś. Zapiekamy około 1 godzinę. Po upieczeniu mięsa zaciągamy sos śmietaną, doprawiamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata113 04.06.2011 10:02
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak