Przepis i sposób przygotowania na: Gęś w sosie musztardowym
Kroki postępowania
1. Gęsinę myjemy, z kostek nóg należy usunąć ścięgna i pozbyć się chrząstek. Nadmiar skóry zdejmujemy i podsmażamy ją, aby wydobyć tłuszcz.
2. Nogę dzielimy na pół, nacinamy skórę, solimy, pieprzymy.
3. Następnie z wytopionego tłuszczu wyciągamy nadmiar skóry i wrzucamy do niego gęsi.
4. Smażymy po ok. 3-4 min z każdej strony, zaczynając od strony ze skórą.
5. W tym czasie obieramy i drobno kroimy cebulę i czosnek.
6. Z garnka wylewamy tłuszcz oraz wyciągamy nogi.
7. W tym samym garnku bez mycia podsmażamy cebulkę i czosnek, następnie ponownie wkładamy nogi z gęsi i całość razem podsmażamy.
8. Do garnka dodajemy 2 szklanki białego wytrawnego wina i mieszamy. Zmniejszamy ogień i dodajemy połowę opakowania śmietany oraz liść laurowy.
9. Dusimy pod przykryciem ok. 30 min.
10. Po tym czasie wyjmujemy z garnka mięso, dodajemy resztę śmietany.
11. Wyłączamy ogień, dodajemy jeszcze musztardę, pieprz oraz świeżą pietruszkę. Całość dokładnie mieszamy.
12. Na talerz wylewamy sos, wykładamy gęsinę i polewamy jeszcze trochę sosem.