Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęś w śliwkach

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

suszone śliwki 25 dag
czosnek 2 ząbki
kminek 1 łyżka
majeranek 1 łyżka
sól
gęś 2 kg
tłuszcz 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gęś w śliwkach

Czosnek zmiażdżyć, dodać majeranek, sól.
Natrzeć gęś przygotowaną mieszanką i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Włożyć gęś do rondla, dodać 2 szklanki wody, tłuszcz i około 20 minut dusić na wolnym ogniu.
Następnie dodać uprzednio namoczone śliwki bez pestek, trochę wody, w której się moczyły i posypać całość kminkiem.
Rondel włożyć do nagrzanego piekarnika i dusić dalsze 1,5 godziny.
Miękką gęś podawać z kaszą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak