Gęś pieczona

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gęś

    3,5 kg
  • jabłka

    3 szt
  • Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Majeranek suszony Prymat

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gęś pieczona foto
Gęś umyć, osuszyć, wyjąć podroby, poodcinać "luźne" skóry, powyciągać resztki piór. Jeszcze raz opłukać.
Krok 2 - Gęś pieczona foto
Obsypać przyprawami - wewnątrz majerankiem, solą i pieprzem. Na zewnątrz przyprawą do drobiu po myśliwsku i pieprzem.
Krok 3 - Gęś pieczona foto
Przyprawioną gęś włożyć do brytfanny i odstawić na noc.
Krok 4 - Gęś pieczona foto
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne.
Krok 5 - Gęś pieczona foto
Jabłkami nadziać gęś i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec pod przykryciem ok. 2 godzin.
Krok 6 - Gęś pieczona foto
Potem piec jeszcze około godziny bez przykrycia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jasiek 03.11.2015 16:59
idealny elegancki obiad
adelajda 13.05.2014 12:50
Nigdy nie jadłam gęsi a Twoja wygląda bardzo smakowicie :)
Bernadeta1 24.04.2014 17:48
świąteczny bardzo smaczny obiadek taka gęś

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat