Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęś pieczona

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gęś 3,5 kg
jabłka 3 szt
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Majeranek suszony Prymat
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Gęś pieczona

Kroki postępowania

1
Gęś umyć, osuszyć, wyjąć podroby, poodcinać "luźne" skóry, powyciągać resztki piór. Jeszcze raz opłukać.
Krok 1 - Gęś pieczona foto
2
Obsypać przyprawami - wewnątrz majerankiem, solą i pieprzem. Na zewnątrz przyprawą do drobiu po myśliwsku i pieprzem.
Krok 2 - Gęś pieczona foto
4
Przyprawioną gęś włożyć do brytfanny i odstawić na noc.
Krok 3 - Gęś pieczona foto
5
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne.
Krok 4 - Gęś pieczona foto
6
Jabłkami nadziać gęś i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec pod przykryciem ok. 2 godzin.
Krok 5 - Gęś pieczona foto
7
Potem piec jeszcze około godziny bez przykrycia.
Krok 6 - Gęś pieczona foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 03.11.2015 16:59
idealny elegancki obiad
adelajda 13.05.2014 12:50
Nigdy nie jadłam gęsi a Twoja wygląda bardzo smakowicie :)
Bernadeta1 24.04.2014 17:48
świąteczny bardzo smaczny obiadek taka gęś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak