Gęś nadziewana jabłkami z ziołami

Gęś nadziewana jabłkami z ziołami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gęś

    1 sztuka
  • masło

    12,5 dag
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • czosnek

    3 ząbki
  • szałwia

    1 łyżeczka
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyzeczka
  • jabłka

    3-4 sztuki duże
  • wino białe wytrawne

    150 ml
  • tymianek

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek przepuszczamy przez praskę i mieszamy z szałwią, tymiankiem, bazylią, majerankiem i ziołami prowansalskimi. Sprawioną i umytą gęś nacieramy w środku i na zewnątrz mieszanką ziołowo- czosnkową i odstawiamy do lodówki na około 12 godzin. Po upływie tego czasu 3/4 masła mieszamy z posiekaną natką pietruszki i nacieramy nim gęś wewnątrz. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w plasterki i nadziewamy nimi gęś, następnie zszywamy ją nicią kuchenną. Gęś układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy wiórkami masła, podlewamy winem i odrobiną wody i wstawiamy do piekarnika. Gęś pieczemy w temperaturze 200 stopni co jakiś czas polewając ją sosem z pieczenia do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wafelek2601 06.08.2013 20:50
Z chęcią wypróbuję przepis
IKrakowianka 11.01.2013 22:45
musi super smakować
junox 05.12.2011 11:55
mmmmm..... przysmak mojego męża:)
bogumiła3 14.09.2010 21:48
super
Margo1 12.08.2010 10:19
Napewno smaczne
Iwusia 09.08.2010 17:00
Bardzo fajny przepis będę musiała wypróbować :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat