Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęś nadziewana jabłkami z ziołami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gęś 1 sztuka
masło 12,5 dag
natka pietruszki 1 łyżka
czosnek 3 ząbki
szałwia 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyzeczka
jabłka 3-4 sztuki duże
wino białe wytrawne 150 ml
tymianek 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Gęś nadziewana jabłkami z ziołami

Czosnek przepuszczamy przez praskę i mieszamy z szałwią, tymiankiem, bazylią, majerankiem i ziołami prowansalskimi. Sprawioną i umytą gęś nacieramy w środku i na zewnątrz mieszanką ziołowo- czosnkową i odstawiamy do lodówki na około 12 godzin. Po upływie tego czasu 3/4 masła mieszamy z posiekaną natką pietruszki i nacieramy nim gęś wewnątrz. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w plasterki i nadziewamy nimi gęś, następnie zszywamy ją nicią kuchenną. Gęś układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy wiórkami masła, podlewamy winem i odrobiną wody i wstawiamy do piekarnika. Gęś pieczemy w temperaturze 200 stopni co jakiś czas polewając ją sosem z pieczenia do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 06.08.2013 20:50
Z chęcią wypróbuję przepis
IKrakowianka 11.01.2013 22:45
musi super smakować
junox 05.12.2011 11:55
mmmmm..... przysmak mojego męża:)
bogumiła3 14.09.2010 21:48
super
Margo1 12.08.2010 10:19
Napewno smaczne
Iwusia 09.08.2010 17:00
Bardzo fajny przepis będę musiała wypróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak