Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęś faszerowana kaszą Tomka Jakubiaka .*.

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gęś 1 szt
gęsie wątróbki 200 g
natka pietruszki 1 pęczek
jajko 3 szt
skórka z pomarańczy
kilka suszonych grzybów
garść majeranku
kasza gryczana 2-3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Gęś faszerowana kaszą Tomka Jakubiaka .*.

Tomek Jakubiak poleca:
Oczyszczoną gęś rozetnij wzdłuż grzbietu i usuń ze środka jak najwięcej kości oraz piersi. Kości w nogach i skrzydełkach pozostaw. Gęś od wewnątrz nasmaruj solą i startą skórką z pomarańczy. Nasmarowaną gęś wstaw do lodówki na kilka godzin lub noc. W garze nastaw wywar z grzybów, kości, piersi i podrobów. Gotuj około 1,5 godziny. Wywar odcedź, a podroby i mięso pozostałe przy kościach drobno posiekaj. Kaszę zaciągnij jednym jajkiem i przełóż do garnka, zalej bulionem w proporcji 1:2. Do wszystkiego dodaj posiekane mięso i podroby. Gdy kasza się ugotuje ostudź i dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz pozostałe jajka. Całość przełóż do gęsi, a skórę zaszyj. Natrzyj majerankiem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 3-4 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 06.01.2017 12:10
pycha z farszem
Anna Jeziorna
Anna Jeziorna 03.12.2016 00:42
aż zaburczało mi w brzuszku
Rycerz
Rycerz 31.12.2013 17:48
Uwielbiam gęsi.
Smaczna_B 09.12.2013 15:00
właśnie mam zamiar zrobić na święta gęś , pomocny przepis,dziękuję!
kasiaw 09.12.2013 14:29
fajny ten przepis
Joannasz3190 09.12.2013 14:28
Lubię takie :)
krystyna330 09.12.2013 14:20
ciekawy przepis
kriko 09.12.2013 13:33
palce lizac..
Krzysztof15 09.12.2013 13:17
bardzo pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak