Przepis i sposób przygotowania na: Gęś faszerowana kaszą Tomka Jakubiaka .*.
Oczyszczoną gęś rozetnij wzdłuż grzbietu i usuń ze środka jak najwięcej kości oraz piersi. Kości w nogach i skrzydełkach pozostaw. Gęś od wewnątrz nasmaruj solą i startą skórką z pomarańczy. Nasmarowaną gęś wstaw do lodówki na kilka godzin lub noc. W garze nastaw wywar z grzybów, kości, piersi i podrobów. Gotuj około 1,5 godziny. Wywar odcedź, a podroby i mięso pozostałe przy kościach drobno posiekaj. Kaszę zaciągnij jednym jajkiem i przełóż do garnka, zalej bulionem w proporcji 1:2. Do wszystkiego dodaj posiekane mięso i podroby. Gdy kasza się ugotuje ostudź i dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz pozostałe jajka. Całość przełóż do gęsi, a skórę zaszyj. Natrzyj majerankiem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 3-4 godziny.