Gęś faszerowana kaszą Tomka Jakubiaka .*.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gęś

    1 szt
  • gęsie wątróbki

    200 g
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • jajko

    3 szt
  • skórka z pomarańczy

  • kilka suszonych grzybów

  • garść majeranku

  • kasza gryczana

    2-3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tomek Jakubiak poleca:
Oczyszczoną gęś rozetnij wzdłuż grzbietu i usuń ze środka jak najwięcej kości oraz piersi. Kości w nogach i skrzydełkach pozostaw. Gęś od wewnątrz nasmaruj solą i startą skórką z pomarańczy. Nasmarowaną gęś wstaw do lodówki na kilka godzin lub noc. W garze nastaw wywar z grzybów, kości, piersi i podrobów. Gotuj około 1,5 godziny. Wywar odcedź, a podroby i mięso pozostałe przy kościach drobno posiekaj. Kaszę zaciągnij jednym jajkiem i przełóż do garnka, zalej bulionem w proporcji 1:2. Do wszystkiego dodaj posiekane mięso i podroby. Gdy kasza się ugotuje ostudź i dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz pozostałe jajka. Całość przełóż do gęsi, a skórę zaszyj. Natrzyj majerankiem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 3-4 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jasiek 06.01.2017 12:10
pycha z farszem
Anna Jeziorna 03.12.2016 00:42
aż zaburczało mi w brzuszku
Rycerz 31.12.2013 17:48
Uwielbiam gęsi.
Smaczna_B 09.12.2013 15:00
właśnie mam zamiar zrobić na święta gęś , pomocny przepis,dziękuję!
kasiaw 09.12.2013 14:29
fajny ten przepis
Joannasz3190 09.12.2013 14:28
Lubię takie :)
krystyna330 09.12.2013 14:20
ciekawy przepis
kriko 09.12.2013 13:33
palce lizac..
Krzysztof15 09.12.2013 13:17
bardzo pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat