Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gazpacho z orzechowym pesto z bazylii i salsą warzywną z wędzonym łososiem

4.0
(10)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Gazpacho zwane także salmorejo jest pyszną, hiszpańską zupą na zimo.

Składniki:

Zupa:

pomidory 1 kg
ogórki gruntowe 2 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek ząbki 2 sztuki
bulion warzywny 200 ml
ocet winny 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
pieczywo pszenne 1 szklanka
sól 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżeczki

Salsa warzywna z wędzonym łososiem:

pomidory 2 sztuki
ogórek gruntowy 1 sztuka
papryka czerwona 0.5 sztuki
cebula 0.5 sztuki
natka pietruszki 1 łyżka
liście limonki 1 łyżeczka
łosoś wędzony plastry 100 g

Pesto z bazylii:

bazylia świeża 1 garść
orzechy włoskie siekane 2 łyżki
czosnek ząbki 1 sztuka
oliwa 3 łyżki
Pieprz czarny Prymat w młynku 0.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Gazpacho z orzechowym pesto z bazylii i salsą warzywną z wędzonym łososiem

1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.
Z papryk usunąć gniazda nasienne.
Ogórki, cebulę oraz czosnek obrać ze skórki.
Warzywa pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w kielichu blendera.
Wlać bulion, ocet, oliwę oraz dodać miąższ pieczywa.
Doprawić solą i pieprzem
Całość zblendować na gładki krem.
Odstawić do lodówki na 2 godz.
2. Salsa warzywna z wędzonym łososiem:
Obrane, umyte warzywa pokroić w kostkę.
Łososia porwać na małe kawałki.
Warzywa wymieszać z łososiem, natką pietruszki oraz sokiem z limonki.
3. Pesto z bazylii: Liście bazylii umieścić w kielichu blendera, dodać orzechy włoskie, ząbek czosnku oraz oliwę z oliwek.
Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Całość zblendować.
4. Gazpacho rozlać na porcję, na wierzch ułożyć pesto oraz salsę warzywną z łososiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak