Gazpacho z orzechowym pesto z bazylii i salsą warzywną z wędzonym łososiem

Gazpacho z orzechowym pesto z bazylii i salsą warzywną z wędzonym łososiem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Gazpacho zwane także salmorejo jest pyszną, hiszpańską zupą na zimo.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa:

  • pomidory

    1 kg
  • ogorki gruntowe

    2 sztuki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek ząbki

    2 sztuki
  • bulion warzywny

    200 ml
  • ocet winny

    1 łyżka
  • oliwa

    2 łyżki
  • pieczywo pszenne

    1 szklanka
  • sól

    2 łyżeczki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    2 łyżeczki

Salsa warzywna z wędzonym łososiem:

  • pomidory

    2 sztuki
  • ogórek gruntowy

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    0.5 sztuki
  • cebula

    0.5 sztuki
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • liście limonki

    1 łyżeczka
  • łosoś wędzony plastry

    100 g

Pesto z bazylii:

  • bazylia świeża

    1 garść
  • orzechy włoskie siekane

    2 łyżki
  • czosnek ząbki

    1 sztuka
  • oliwa

    3 łyżki
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.
Z papryk usunąć gniazda nasienne.
Ogórki, cebulę oraz czosnek obrać ze skórki.
Warzywa pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w kielichu blendera.
Wlać bulion, ocet, oliwę oraz dodać miąższ pieczywa.
Doprawić solą i pieprzem
Całość zblendować na gładki krem.
Odstawić do lodówki na 2 godz.
2. Salsa warzywna z wędzonym łososiem:
Obrane, umyte warzywa pokroić w kostkę.
Łososia porwać na małe kawałki.
Warzywa wymieszać z łososiem, natką pietruszki oraz sokiem z limonki.
3. Pesto z bazylii: Liście bazylii umieścić w kielichu blendera, dodać orzechy włoskie, ząbek czosnku oraz oliwę z oliwek.
Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Całość zblendować.
4. Gazpacho rozlać na porcję, na wierzch ułożyć pesto oraz salsę warzywną z łososiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat