Przepis i sposób przygotowania na: Gazpacho z orzechowym pesto z bazylii i salsą warzywną z wędzonym łososiem
1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.
Z papryk usunąć gniazda nasienne.
Ogórki, cebulę oraz czosnek obrać ze skórki.
Warzywa pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w kielichu blendera.
Wlać bulion, ocet, oliwę oraz dodać miąższ pieczywa.
Doprawić solą i pieprzem
Całość zblendować na gładki krem.
Odstawić do lodówki na 2 godz.
2. Salsa warzywna z wędzonym łososiem:
Obrane, umyte warzywa pokroić w kostkę.
Łososia porwać na małe kawałki.
Warzywa wymieszać z łososiem, natką pietruszki oraz sokiem z limonki.
3. Pesto z bazylii: Liście bazylii umieścić w kielichu blendera, dodać orzechy włoskie, ząbek czosnku oraz oliwę z oliwek.
Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Całość zblendować.
4. Gazpacho rozlać na porcję, na wierzch ułożyć pesto oraz salsę warzywną z łososiem.