Gazpacho-hiszpański chłodnik.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • pomidory

    50 dag
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • cebula

    1 niewielka sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

    do smaku
  • bazylia otarta Prymat

    do smaku
  • zioła prowansalskie

    do smaku
  • oliwa

    2 łyżki

Dodatkowo

  • chleb

    4 kromki
  • ogórek zielony

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Warzywa myjemy i osuszamy.Z papryki usuwamy gniazda nasienne.Cebulę i czosnek obieramy,pomidory kroimy na cząstki.Następnie razem dokładnie miksujemy blenderem.Dodajemy oliwę,sól,pieprz i zioła do smaku.Dokładnie mieszamy.
2.Przygotowane gazpacho wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia,najlepiej na kilka godzin.
3.Ogórki obieramy i kroimy w drobniutką kostkę.Chleb kroimy w kostkę i rumienimy na suchej patelni,następnie studzimy.
4.Do miseczek lub na talerze nakładamy porcje gazpacho,posypujemy ogórkiem i grzankami.Podajemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 25.04.2017 18:27
Dziękuję i polecam.
Stenka 08.08.2016 08:49
w sam raz na upały
Wacław 07.07.2015 14:14
przepyszne danie :-)
Małgorzata Pin 07.07.2015 12:06
Wygląda apetycznie.
jagoda5913 07.07.2015 09:10
Pyszne i szybkie gaspacho
Ewa Wojtaszko 06.07.2015 21:53
na ten gorąc idealne!
gusia1000 06.07.2015 21:35
Idealny na upały.
Katarzyna59 06.07.2015 21:30
bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat