Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pomidor
1 kilogram -
cebula
1 sztuka -
zielona papryka
1 sztuka -
ogórek
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
ocet winny
3 łyżeczki -
Kmin rzymski mielony Prymat
1/4 łyżeczki -
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat
1 szczypta -
Pieprz biały mielony Prymat
1 szczypta -
oliwa
2-3 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik z pomidorów
Gazpacho - hiszpańska zupa, a raczej chłodnik przyrządzana ze świeżych pomidorów, papryki i ogórków. Niektóre wersje gazpacho zawierają chleb i czosnek. Gazpacho przyrządza się szybko, ale wymaga schłodzenia. Najlepsze gazpacho zrobicie ze świeżych, sezonowych pomidorów, które dojrzewały na słońcu.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić i zmiksować w blenderze, dodając ocet winny, sól, biały pieprz i kmin. Pod koniec miksowania, nie wyłączając blendera, dodać oliwę z oliwek. Po zmiksowaniu chłodnik przecedzić przez sito.
Gazpacho podawać w miseczkach. Dodatkowo w osobnych miseczkach należy podawać drobno pokrojone warzywa (pomidory, cebulę, paprykę, ogórka) tak, aby każdy mógł wybrać jarzyny wedle własnych upodobań.
Komentarze (31)
Załaduj więcej komentarzy (21)