odc. 3 Mój przepis na

Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik z pomidorów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidor

    1 kg
  • cebula

    1 szt
  • zielona papryka

    1 szt
  • ogórek

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • ocet winny

    3 łyżeczki
  • kumin

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz biały mielony

    1 szczypta
  • oliwa

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić i zmiksować w blenderze, dodając ocet winny, sól, biały pieprz i kumin. Pod koniec miksowania, nie wyłączając blendera, dodać oliwę z oliwek. Po zmiksowaniu chłodnik przecedzić przez sito. Gazpacho podawać w miseczkach. Dodatkowo w osobnych miseczkach należy podawać drobno pokrojone warzywa (pomidory, cebulę, paprykę, ogórka) tak, aby każdy mógł wybrać jarzyny wedle własnych upodobań.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (31)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 29.06.2016 22:04
ciekawe czy mi posmakuje
asiatok 27.06.2016 23:09
fajna, lekka zupka na upały
Krista 10.02.2014 23:34
Pieknie prezentuje sie na zdjeciu :)
Cikakameku 30.07.2012 18:26
pyszne
Joanna46 03.03.2012 15:29
Jadłam takie samo w Alicante.
Ewa/kalapurtka 26.11.2011 19:39
fajne
Magdalena67 31.10.2011 21:37
Rewelacja
novita26 06.10.2011 08:21
mnaim
mala2021 20.07.2011 11:10
bardzo smacze
Adamorek 25.03.2011 14:26
rewelacyjnie podana

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat