Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik z pomidorów

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na gazpacho, czyli hiszpański chłodnik ze świeżych  pomidorów, papryki i ogórka. Podajemy go schłodzonego, skropionego oliwą w towarzystwie świeżych warzyw do chrupania.

Składniki:

pomidor
1 kilogram
cebula
1 sztuka
zielona papryka
1 sztuka
ogórek
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
ocet winny
3 łyżeczki
Kmin rzymski mielony Prymat
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat
1 szczypta
Pieprz biały mielony Prymat
1 szczypta
oliwa
2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik z pomidorów

Gazpacho - hiszpańska zupa, a raczej chłodnik przyrządzana ze świeżych pomidorów, papryki i ogórków. Niektóre wersje gazpacho zawierają chleb i czosnek. Gazpacho przyrządza się szybko, ale wymaga schłodzenia. Najlepsze gazpacho zrobicie  ze świeżych, sezonowych pomidorów, które dojrzewały na słońcu.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić i zmiksować w blenderze, dodając ocet winny, sól, biały pieprz i kmin. Pod koniec miksowania, nie wyłączając blendera, dodać oliwę z oliwek. Po zmiksowaniu chłodnik przecedzić przez sito.

Gazpacho podawać w miseczkach. Dodatkowo w osobnych miseczkach należy podawać drobno pokrojone warzywa (pomidory, cebulę, paprykę, ogórka) tak, aby każdy mógł wybrać jarzyny wedle własnych upodobań.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 29.06.2016 22:04
ciekawe czy mi posmakuje
asiatok 27.06.2016 23:09
fajna, lekka zupka na upały
Krista 10.02.2014 23:34
Pieknie prezentuje sie na zdjeciu :)
Cikakameku 30.07.2012 18:26
pyszne
Joanna46 03.03.2012 15:29
Jadłam takie samo w Alicante.
Ewa/kalapurtka 26.11.2011 19:39
fajne
Magdalena67 31.10.2011 21:37
Rewelacja
novita26 06.10.2011 08:21
mnaim
mala2021 20.07.2011 11:10
bardzo smacze
Adamorek 25.03.2011 14:26
rewelacyjnie podana
adam1f 18.03.2011 00:30
niezły pomysl
kate.500 12.03.2011 15:43
bardzo smaczne :)
gosia561 06.03.2011 10:54
a dziś zrobiłam sama w domu, super polecam
gosia561 05.03.2011 19:44
ładnie wygląda
marcia71 17.02.2011 02:41
ładnie podane
AgaS10 03.02.2011 09:52
pomidorówka mi ostygła:)
gosia561 18.01.2011 00:36
jadłam takina wakacjach
bahus 09.01.2011 23:23
Przepis bardzo zbliżony do oryginału
Goya 08.01.2011 19:00
fajny
szajba2 24.12.2010 12:05
chłodników nie lubię
romanrafal
romanrafal 05.12.2010 11:10
dobre
Islanzadi 25.11.2010 19:54
Wygląda apetycznie i nie wątpię, że równie dobrze smakuje :)
Jaheira11 22.10.2010 23:41
supr wygląda
Monika168 24.09.2010 19:20
super przepis
Zoso 20.09.2010 20:55
Bardzo sycące i idealne na lato:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak