Przepis i sposób przygotowania na: Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik z pomidorów
Gazpacho - hiszpańska zupa, a raczej chłodnik przyrządzana ze świeżych pomidorów, papryki i ogórków. Niektóre wersje gazpacho zawierają chleb i czosnek. Gazpacho przyrządza się szybko, ale wymaga schłodzenia. Najlepsze gazpacho zrobicie ze świeżych, sezonowych pomidorów, które dojrzewały na słońcu.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić i zmiksować w blenderze, dodając ocet winny, sól, biały pieprz i kmin. Pod koniec miksowania, nie wyłączając blendera, dodać oliwę z oliwek. Po zmiksowaniu chłodnik przecedzić przez sito.
Gazpacho podawać w miseczkach. Dodatkowo w osobnych miseczkach należy podawać drobno pokrojone warzywa (pomidory, cebulę, paprykę, ogórka) tak, aby każdy mógł wybrać jarzyny wedle własnych upodobań.