Gąski-zielonki w klarowanym masełku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zielonki

    2 kg
  • masło

    1/2 kg
  • sól

    1 łyżka
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni o grubym dnie rozpuścić masło. Następnie ogrzewać, stale mieszając, aby się nie przypaliło. Po kilku minutach zacznie się tworzyć piana, usuwać ją do czasu, aż płyn będzie klarowny. Oczyszczone gąski posypać solą i pieprzem. Smażyć je na sklarowanym maśle aż się zrumienią. Przełożyć do słoików, zalać gorącym masłem (tym, na którym się smażyły). Natychmiast szczelnie zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu.
Ja jak mam więcej i mam w planie dłuższe przechowywanie, to gotuję jeszcze słoiki około 5 min.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mariusz14 02.06.2012 17:23
mniam
1j1o1l1a1 05.08.2011 10:16
ciekawy sposób

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat