Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Garus – staropolska zupa owocowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 1/2 kilogram
gruszki 1/2 kilogram
laska wanilii 1 sztuka
Goździki całe Prymat 2 sztuka
laska cynamonu 1/2 sztuka
cukier 2 łyżka
mleko 1/2 litr
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Garus – staropolska zupa owocowa

Owoce umyć, usunąć gniazda nasienne i nieobierane pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka, wlać pół litra wody, dodać goździki i cynamon. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż jabłka i gruszki się rozgotują.
Pół szklanki mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Następnie usunąć goździki o cynamon, a owoce przetrzeć przez sito do czystego garnka. Wlać pozostałe mleko, dodać przeciętą laskę wanilii i zagotować. Wlać mieszaninę mąki ziemniaczanej i mleka. Ponownie zagotować i zupę doprawić do smaku cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 15.10.2016 22:22
Bardzo apetyczna zupa, a szczególnie z dodatkiem gruszek.....
w mojej kuchni 01.09.2016 00:21
Moje smaki w tej owocowej zupie
Alex_M 11.11.2015 17:07
wspaniała zupa :)
MAR3STA 03.11.2015 22:21
fajna zupka
Wafelek2601 02.11.2015 09:06
Super zupka
Ewa Wojtaszko 02.11.2015 08:50
nawet nie wiedziałam,że jest taka zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak