Garus – staropolska zupa owocowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1/2 kilogram
  • gruszki

    1/2 kilogram
  • laska wanilii

    1 sztuka
  • goździki całe

    2 sztuka
  • laska cynamonu

    1/2 sztuka
  • cukier

    2 łyżka
  • mleko

    1/2 litr
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Owoce umyć, usunąć gniazda nasienne i nieobierane pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka, wlać pół litra wody, dodać goździki i cynamon. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż jabłka i gruszki się rozgotują.
Pół szklanki mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Następnie usunąć goździki o cynamon, a owoce przetrzeć przez sito do czystego garnka. Wlać pozostałe mleko, dodać przeciętą laskę wanilii i zagotować. Wlać mieszaninę mąki ziemniaczanej i mleka. Ponownie zagotować i zupę doprawić do smaku cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 15.10.2016 22:22
Bardzo apetyczna zupa, a szczególnie z dodatkiem gruszek.....
w mojej kuchni 01.09.2016 00:21
Moje smaki w tej owocowej zupie
Alex_M 11.11.2015 17:07
wspaniała zupa :)
MAR3STA 03.11.2015 22:21
fajna zupka
Wafelek2601 02.11.2015 09:06
Super zupka
Ewa Wojtaszko 02.11.2015 08:50
nawet nie wiedziałam,że jest taka zupa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat