Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Garnek Prowansalskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka kurczaka 300 gramów
ziemniaki 500 gramów
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyzek deserowych
bulion drobiowy 1 szklanka
cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
seler naciowy 2 łodygi
marchewka 3 sztuki
oliwa 3 łyzki stołowe
natka pietruszki 2.5 łyzki stołowej
pieprz wedle uznania
sól wedle uznania
wino białe wytrawne 0.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Garnek Prowansalskie

Umyte, osuszone, pokrojone w kostkę mięso skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, posypać ziołami, wymieszać oraz przykryć i odstawić na 30 minut.
Oczyszczoną cebule oraz czosnek posiekać. Oczyszczone marchewki pokroić w talarki, a ziemniaki w kostkę, seler w plasterki. Cebule oraz czosnek zrumienić w rondlu na oliwie. Dodać mięso, mieszając, smażyć 3 minuty. Wlać wino i gotować, aż polowa odparuje. Dodać ziemniaki, marchewkę oraz seler, mieszając, doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Zalać gorącym bulionem i dusić 30 minut na małym ogniu. Wymieszać z posiekana natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak