Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Garnek prowansalski

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 80 dag
ziemniaki 50 dag
seler naciowy 2 łodygi
cebula 1-2 sztuki
czosnek 3-4 ząbki
marchew 3-4 sztuki
sok z cytryny 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
oliwa 3-4 łyżki
bulion 1 szklanka
natka pietruszki 1-2 łyżki
wino białe wytrawne 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Garnek prowansalski

Mięso pokroić w kostkę o boku ok. 3 cm, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i ziołami, wymieszać.
W rondlu z grubym dnem mocno rozgrzać oliwę, włożyć mięso, obsmażyć na dużym ogniu. Wlać wino i gotować do chwili aż około połowa płynu odparuje.
W tym czasie cebulę i czosnek posiekać, marchewkę pokroić w talarki, ziemniaki w grubą kostkę, a łodygi selera a cienkie plasterki. Dodać warzywa do mięsa. Doprawić, wymieszać, zalać bulionem i dusić do miękkości na małym ogniu pod przykryciem.
Gotowe posypać natką.
Smakujmy.pl

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZielonyPokoik 27.04.2013 22:08
Świetnie wygląda !
probofka 03.04.2013 12:06
Ciekawy i zdrowy przepis
Gary Michy 02.04.2013 22:55
Bardzo fajny przepis :)
jasiek 02.04.2013 21:23
dobre takie dania garnkowe
beniaminek 02.04.2013 21:12
fajne danie
Katarzyna54 02.04.2013 20:37
bardzo fajny przepis
usmiech 02.04.2013 20:05
Wygląda smacznie i kolorowo.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak