Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Garam Masala – przyprawa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kmin rzymski mielony Prymat 2 łyżki
kolendra 2 łyżki
kardamon 1 łyżka
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 2 łyżki
cynamon Prymat 1/2 laski
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 5 listków

Przepis i sposób przygotowania na: Garam Masala – przyprawa

Suchą patelnię stawiamy na ogień. Rozgrzewamy ją mocno po czym ogień zmniejszamy na mały. Wsypujemy wszystkie przyprawy oprócz gałki, czyli kmin, kolendrę, pieprz kolorowy, goździki, wyłuskany kardamon oraz laskę cynamonu. Całość prażymy na małym ogniu nawet do 15 minut często mieszając. Należy uważać, aby składników nie przypalić. W połowie prażenia dodajemy jeszcze listki laurowy. Uprażone przyprawy przesypujemy do moździerza. Ucieramy na proszek. Pod koniec dodajemy jeszcze gałkę i mieszamy. Gotowe. Z podanej ilości składników wychodzi 5 łyżeczek przyprawy rodem z kuchni indyjskiej. Garam masala wzbogaci smak duszonych i smażonych mięs czy sosów. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 08.02.2013 08:00
świetna
Betka 13.10.2012 09:16
mmm fajne;)
Habibi 13.10.2012 08:16
"Gorąca mieszanka" jest idealna do hinduskich dań :) Ja dodaję również koper włoski...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak