Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gałki z kury w galarecie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kura lub kurczak 1/2 szt ok 1,5 kg (kura)
bułka czerstwa 1 szt
mleko 1/2 szkl
cebule 2 szt
żółtko jajek 3 szt
olej 2 łyżki
marchewki 2 szt
pietruszka 2 szt
seler korzeniowy 1 mały
por (biała część) 1 szt
rodzynki 50 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
przyprawa do potraw Kucharek
cukier
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Gałki z kury w galarecie

Cebulę obrałem, posiekałem, zeszkliłem na oleju. Bułkę namoczyłem w mleku.
Z kury usunąłem kości i skórę, a mięso zmieliłem. Wymieszałem je z żółtkami, cebulą i odciśniętą bułką. Wyrobiłem na jednolita masę, przyprawiłem solą i pieprzem.
Z mięsnej masy uformowałem małe kulki.
Umyłem warzywa i obrałem. Pora pokroiłem w cienkie ćwierć plasterki, a pozostałe warzywa w słupki. Wrzuciłem do garnka, zalałem 3 szklankami wody, dodałem przyprawę warzywną i gotowałem 15 minut. Do wrzącego wywaru włożyłem kulki mięsne , gotowałem ok.15 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania wsypałem opłukane rodzynki.
Żelatynę namoczyłem w małej ilości zimnego bulionu, rozprowadziłem gorącym wywarem, wlałem do garnka z mięsem i zagotowałem. Doprawiłem do smaku cukrem.
Przełożyłem do salaterek ( można na półmisek ), po wystygnięciu wstawiłem do lodówki, aby galareta stężała.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

W poszukiwaniu inspiracji 26.05.2015 16:46
Fajny pomysł na galaretę.
IKrakowianka 26.05.2015 14:03
bardzo ciekawy pomysł :)
Asik32 26.05.2015 13:53
super wyglądają i taką gałkę z chęcią bym zjadła:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak