Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gałka młodych buraczków z truskawkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

żurawina suszona 4-5 łyżek
buraki ćwikłowe 500 g
botwina liście kilkanaście

dressing truskawkowy

truskawki świeże 250 g
ocet balsamiczny 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
musztarda 1/2 łyżki
miód płynny 1-1,5 łyżki
syrop klonowy 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gałka młodych buraczków z truskawkami

Robimy dressing truskawkowy.
Opłukane truskawki blendujemy z octem , oliwą, miodem i musztardą , lekko solimy. Wszystko przelewamy do butelki lub słoika i odkładamy na kilka godzin do lodówki.
Młode ugotowane buraczki ( gotują się bardzo krótko) , ścieramy na tarcę o grubych oczkach. Wlewamy dressing truskawkowy, mieszamy , na koniec wsypujemy żurawinę maczaną w gorącej wodzie.
Sałatkę wykładamy na liście botwinki , łyżką do lodów .
Może być samodzielnym daniem , lub sałatką do obiadu.
Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bartek8585 03.08.2016 12:42
ładnie wyglądają
Bernadeta1 10.06.2016 19:39
ciekawy przepis, warto takie zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak