Galette z leśnymi grzybami

Galette z leśnymi grzybami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Galette z leśnymi grzybami - aromatyczne jesienne danie, rozpływające się w ustach.

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO:

  • mąka

    150 g
  • sól morska

    0.5 łyżeczki
  • masło zimne

    100 g
  • jajko

    1 szt.

NADZIENIE:

  • grzyby leśne

    500 g
  • cebula

    2 szt.
  • masło

    1 duża łyż.
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    2 szczypty
  • oregano

    2 szczypty
  • natka pietruszki

    0.5 pęczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekać nożem masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka (można też użyć miksera z końcówką mieszadło/łopatka lub rozcierać ciasto palcami w misce na drobną kruszonkę). Dodać połowę jajka lub odrobinę zimnej wody i połączyć składniki w kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Nadzienie: Rozgrzać masło. Pokrojone w piórka cebule zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w paski grzyby. Smażyć ok. 10 minut. Doprawić do smaku, solą, pieprzem i oregano.

Piekarnik nagrzać do 190 st. C. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na arkusz papieru do pieczenia oprószony mąką, rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 35 cm, w razie potrzeby podsypując ciasto i wałek mąką. Przenieść z papierem na blachę z wyposażenia piekarnika. Na środku ułożyć nadzienie grzybowe, pozostawić 2 cm wolnego ciasta na brzegach. Zawinąć ciasto na nadzienie (najłatwiej za pomocą łopatki, podważając ciasto od spodu) i wstawić do piekarnika na ok. 35 minut aż ciasto będzie ładnie zrumienione. Po upieczeniu posypać natką pietruszki i pokroić na porcje.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat