Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galette z leśnymi grzybami

2.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Galette z leśnymi grzybami - aromatyczne jesienne danie, rozpływające się w ustach.

Składniki:

CIASTO:

mąka 150 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0.5 łyżeczki
masło zimne 100 g
jajko 1 szt.

NADZIENIE:

grzyby leśne 500 g
cebula 2 szt.
masło 1 duża łyż.
sól 2 szczypty
pieprz 2 szczypty
oregano 2 szczypty
natka pietruszki 0.5 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: Galette z leśnymi grzybami

Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekać nożem masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka (można też użyć miksera z końcówką mieszadło/łopatka lub rozcierać ciasto palcami w misce na drobną kruszonkę). Dodać połowę jajka lub odrobinę zimnej wody i połączyć składniki w kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Nadzienie: Rozgrzać masło. Pokrojone w piórka cebule zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w paski grzyby. Smażyć ok. 10 minut. Doprawić do smaku, solą, pieprzem i oregano.

Piekarnik nagrzać do 190 st. C. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na arkusz papieru do pieczenia oprószony mąką, rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 35 cm, w razie potrzeby podsypując ciasto i wałek mąką. Przenieść z papierem na blachę z wyposażenia piekarnika. Na środku ułożyć nadzienie grzybowe, pozostawić 2 cm wolnego ciasta na brzegach. Zawinąć ciasto na nadzienie (najłatwiej za pomocą łopatki, podważając ciasto od spodu) i wstawić do piekarnika na ok. 35 minut aż ciasto będzie ładnie zrumienione. Po upieczeniu posypać natką pietruszki i pokroić na porcje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak