Przepis i sposób przygotowania na: Galette z leśnymi grzybami
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekać nożem masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka (można też użyć miksera z końcówką mieszadło/łopatka lub rozcierać ciasto palcami w misce na drobną kruszonkę). Dodać połowę jajka lub odrobinę zimnej wody i połączyć składniki w kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Nadzienie: Rozgrzać masło. Pokrojone w piórka cebule zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w paski grzyby. Smażyć ok. 10 minut. Doprawić do smaku, solą, pieprzem i oregano.
Piekarnik nagrzać do 190 st. C. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na arkusz papieru do pieczenia oprószony mąką, rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 35 cm, w razie potrzeby podsypując ciasto i wałek mąką. Przenieść z papierem na blachę z wyposażenia piekarnika. Na środku ułożyć nadzienie grzybowe, pozostawić 2 cm wolnego ciasta na brzegach. Zawinąć ciasto na nadzienie (najłatwiej za pomocą łopatki, podważając ciasto od spodu) i wstawić do piekarnika na ok. 35 minut aż ciasto będzie ładnie zrumienione. Po upieczeniu posypać natką pietruszki i pokroić na porcje.