galette z gruszkami i ricottą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    150 gram
  • cukier

    50 gram
  • masło

    120 gram
  • woda

    3 łyzki
  • sól

    1 szczypta

farsz

  • ser ricotta

    150 gram
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • skórka z cytryny

    1/2 sztuka
  • gruszki

    2 sztuki
  • sok z cytryny

    1 sztuka

dodatkowo

  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski przekładamy mąkę, do której dodajemy cukier,zimne masło ,wodę i szczypte soli. Zagniatamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na okrągły niezbyt cienki placek. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Farsz:
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Serek ricotta mieszamy z cukrem waniliowym i skórką otartą z 1/2 cytryny .
Serek smarujemy na cieście, a na nim układamy plasterki gruszki. Zawijamy brzegi do środka robiąc zakładki. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopnach przez 35-40 minut (do zarumienienia)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 23.02.2016 06:07
dobry deser
iziona 16.02.2016 19:31
Wygląda niesamowicie apetycznie
Jadwiga/Jaga85 16.02.2016 13:42
pyszne połączenie
msmariusz 15.02.2016 20:49
takie smakowite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat