Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

galette z gruszkami i ricottą

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 150 gram
cukier 50 gram
masło 120 gram
woda 3 łyzki
sól 1 szczypta

farsz

ser ricotta 150 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
skórka z cytryny 1/2 sztuka
gruszki 2 sztuki
sok z cytryny 1 sztuka

dodatkowo

jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: galette z gruszkami i ricottą

Do miski przekładamy mąkę, do której dodajemy cukier,zimne masło ,wodę i szczypte soli. Zagniatamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na okrągły niezbyt cienki placek. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Farsz:
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Serek ricotta mieszamy z cukrem waniliowym i skórką otartą z 1/2 cytryny .
Serek smarujemy na cieście, a na nim układamy plasterki gruszki. Zawijamy brzegi do środka robiąc zakładki. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopnach przez 35-40 minut (do zarumienienia)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 23.02.2016 06:07
dobry deser
iziona 16.02.2016 19:31
Wygląda niesamowicie apetycznie
Jadwiga/Jaga85 16.02.2016 13:42
pyszne połączenie
msmariusz 15.02.2016 20:49
takie smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak