Galarteka z czarnych jagód

Galarteka z czarnych jagód

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1,60 kg
  • konfitureks

    1 sztuka
  • jagody

    2 kg
  • woda

    6 (źródlana)
  • sok grejpfrutowy

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Galarteka z czarnych jagód foto
Jagody umyć ,przebrać ,wrzucić do garnka z grubym dnem,podlać wodą ,wsypać cukier i torebkę konfitureksu gotować na małym ogniu ciągle mieszając uważać aby jagody nie przywarły do garnka. Gotować tak kilkanaście minut,odstawić.
Krok 2 - Galarteka z czarnych jagód foto
Nastepnego dnia znów zagotować wlać sok z grejpfruta ,pogotować razem minutę i włożyc do czystych małych i wyparzonych słoiczków gorące natychmiast zakrecać ,odwrócić słoiczki do góry dnem okrecic w gruby koc i zostawić do nastepnego dnia
Krok 3 - Galarteka z czarnych jagód foto
Po czym wyjąć z koca ,sprawdzić czy zakrętki sie zassały i wynieść do spiżarki. Na zimę idealne!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

02.02.2014 11:26
musi fajnie smakować

Łucja

06.07.2013 09:33
pyszności :)

Monia

04.07.2013 21:27
Uwielbiam, uwielbiam

reniatka

04.07.2013 15:42
och jak ja uwielbiam taką

mysza75

04.07.2013 15:00
Świetna galaretka, na zimą jak znalazł :-)

Piotr-21

04.07.2013 14:30
bardzo smaczna

msmors

04.07.2013 13:54
uwielbiam takie specjały

Barbara/zuza22_85

04.07.2013 13:54
pyszna galaretka

Janina

04.07.2013 13:54
Bardzo fajna sprawa takie przetwory, prede wszystkim smaczne i zdrowe jedzonko;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat