Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretkowy zawrót głowy pod brzoskwiniowym słoneczkiem, czyli nowa wersja sernika na zimno :-)

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód sernika

masło 3 łyżki

Masa serowa

ser biały 400 g
galaretka agrestowa 1 opakowanie

Dodatkowo

gruszki 1 puszka
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
borówka amerykańska 4 łyżki
galaretka porzeczkowa 1 opakowanie z czarnej porzeczki
brzoskwinie w puszce 3 połówki
galaretka cytrynowa 1 opakowanie

Porada

Jeśli ktoś lubi słodszą masę serową to można do niej dodać cukier puder.

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretkowy zawrót głowy pod brzoskwiniowym słoneczkiem, czyli nowa wersja sernika na zimno :-)

Kroki postępowania

1
Pokruszyć herbatniki, wymieszać je z roztopionym masłem. Wyłożyć na małą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 1 - Galaretkowy zawrót głowy pod brzoskwiniowym słoneczkiem, czyli nowa wersja sernika na zimno :-) foto
2
W misce rozmieszać ser, następnie dodawać partiami wcześniej przygotowaną i schłodzoną galaretkę agrestową.
Krok 2 - Galaretkowy zawrót głowy pod brzoskwiniowym słoneczkiem, czyli nowa wersja sernika na zimno :-) foto
3
Gdy masa będzie jednolita wykładać ją powoli na pokruszone herbatniki.
Krok 3 - Galaretkowy zawrót głowy pod brzoskwiniowym słoneczkiem, czyli nowa wersja sernika na zimno :-) foto
4
Wstawić do lodówki do czasu stężenia masy serowej.
Krok 4 - Galaretkowy zawrót głowy pod brzoskwiniowym słoneczkiem, czyli nowa wersja sernika na zimno :-) foto
5
Na zastygniętą masę serową wyłożyć gruszki z puszki pokrojone na mniejsze części.
Krok 5 - Galaretkowy zawrót głowy pod brzoskwiniowym słoneczkiem, czyli nowa wersja sernika na zimno :-) foto
6
Zalać gruszki wcześniej przygotowaną i chłodną galaretką pomarańczową i ponownie wstawić do lodówki do zastygnięcia masy.
Krok 6 - Galaretkowy zawrót głowy pod brzoskwiniowym słoneczkiem, czyli nowa wersja sernika na zimno :-) foto
7
Na gruszki w galaretce wyłożyć borówki amerykańskie.
Krok 7 - Galaretkowy zawrót głowy pod brzoskwiniowym słoneczkiem, czyli nowa wersja sernika na zimno :-) foto
8
Zalać borówki amerykańskie wcześniej przygotowaną i schłodzoną galaretką z czarnej porzeczki i znowu wstawić do lodówki.
Krok 8 - Galaretkowy zawrót głowy pod brzoskwiniowym słoneczkiem, czyli nowa wersja sernika na zimno :-) foto
9
Na borówkach amerykańskich w galaretce ułożyć "brzoskwiniowe słoneczko".
Krok 9 - Galaretkowy zawrót głowy pod brzoskwiniowym słoneczkiem, czyli nowa wersja sernika na zimno :-) foto
10
"Brzoskwiniowe słoneczko" zalać galaretką cytrynową i ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 10 - Galaretkowy zawrót głowy pod brzoskwiniowym słoneczkiem, czyli nowa wersja sernika na zimno :-) foto
11
Smacznego !
Krok 11 - Galaretkowy zawrót głowy pod brzoskwiniowym słoneczkiem, czyli nowa wersja sernika na zimno :-) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 22.07.2014 10:39
dobry serniczek :)))
agnieszka214 21.07.2014 11:36
naprawde kolorowo
Czyki 21.07.2014 07:51
Znakomite ciasteczko :):) a herbatnikami się nie martw, bo i tak jest pysznie ;):)
Renata9 21.07.2014 07:47
Ben - ka, rzeczywiście gdzieś herbatniki po drodze uciekły :-) To jeszcze jeden dowód, że bardzo brakuje edycji przepisów
ben-ka 20.07.2014 23:25
W składnikach zabrakło Ci herbatników:) ale wiadomo ze zdjęcia o co chodzi.
Janina 20.07.2014 23:05
Pyszności;)
gosia1988 20.07.2014 21:01
fajna nazwa i na pewno pyszny serniczek
Lis 20.07.2014 20:15
pysznie się zapowiada:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak