Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretkowe ciasto

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
mąka 1,5 szklanki
mąka ziemniaczna 2 łyżki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
galaretka truskawkowa 1 sztuka
olej 1/3 szklanki
woda 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretkowe ciasto

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca.
Dodać po jednym żółtku, kolejne gdy poprzednie połączy się z białkami.
Do masy jajecznej wlać olej wymieszany z wodą i wymieszać.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy nie przerywając ucierania.
Ciasto przelać do wysmarowanej formy i piec w temp. 180 stopni na złoty kolor.
Wystudzić.
Krok 1 - Galaretkowe ciasto foto
2
Galaretkę zrobić według przepisu na opakowaniu i wystudzić, rozlać na dużej tacy lub talerzu.
Na galaretkę położyć ciasto i pozostawić, aby nasiąkło na 1/3 wysokości, następnie odwrócić ciasto i również pozostawić aby nasiąkło od drugiej strony.
Krok 2 - Galaretkowe ciasto foto
3
Odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Krok 3 - Galaretkowe ciasto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 07.03.2014 12:29
Nowe wcielenie biszkoptu :)
lara 15.01.2014 15:22
proste i efektowne
Kuchenka 15.01.2014 14:26
fajne ciacho
nogawkuchni 15.01.2014 12:45
Bardzo pomysłowe i oryginalne ciasto,prezentuje się bajecznie i smakowicie,przydatny przepis i kuszący deser.
jasiek 15.01.2014 12:44
pyszne ciasto
babajaga1969 15.01.2014 12:31
pomysłowo i efektownie
marta1221 15.01.2014 12:26
proste i szybkie ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak