Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretkowa kraina.

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1 szt
jajko 3 szt
mąka tortowa 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
sól szczypta
galaretka niebieska 2 op
kefir 2 kubki (z Danone)
śmietana 18 proc 2 kubki
cukier 3 łyżki
śmietana 30% 500 ml
fix do śmietany 2 op
cukier puder 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyzeczki
herbatniki 2 pacz

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretkowa kraina.

1.
Białka na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy na przemian cukier i żółtka, mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą białkową.Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Forma 30/26 cm.Pieczemy 20 min do 180 stopni. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, 1/3 rozpuszczonej galaretki wkładamy do lodówki aby stężała, a następnie kroimy ją na kostkę.Śmietanę ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru,pod koniec dodajemy śmietan fixy. 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody ,,gdy nam się całkowicie rozpuści to 1/3 rozpuszczonej żelatyny wlewamy stopniowo do śmietany i miksujemy na najniższych obrotach aż się połączy ze śmietaną.
2.
Kefiry i śmietany 18% przelewamy do wysokiego naczynia i miksujemy z cukrem,aż cukier się całkowicie rozpuści następnie dodajemy resztę żelatyny i jeszcze raz miksujemy.Pokrojoną galaretkę dzielimy na 2 części i dodajemy do ubitej śmietany i do kremu z kefiru delikatnie wymieszać. Na biszkopt nakładamy masę śmietankową, na masę nakładamy herbatniki, wkładamy na 30 min do lodówki, po czym na herbatniki nakładamy masę kefirowa-- śmietanową i na masę resztę tężejącej galaretki.
3.
Całość wkładamy do lodówki aż się wszystko ładnie stężeje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 28.01.2017 08:45
nietypowe kolory, super :)
cukiereczek 27.01.2017 19:29
jednym słowem WOW
Bernadeta1 27.01.2017 18:13
pysznie się prezentuje
Bożena Matuszczyk 27.01.2017 18:11
Dziękuję Wszystkim za miłe komentarze;)
ania2610 27.01.2017 17:45
fajne, lekkie ciasto!
adelajda 27.01.2017 17:08
Dobre ciacho :)
Aleksandra/Olcia 27.01.2017 16:42
ale smakowicie wygląda
RenataZ-et 27.01.2017 16:17
bardzo fajny deser :)
katarzynka455 27.01.2017 15:53
bardzo lodowy deserek:))))
agaK. 27.01.2017 14:44
Jak z 'krainy lodu':)
Edith85 27.01.2017 12:31
Kraina lodu :)
Bożena Matuszczyk 27.01.2017 12:19
Miło mi ze ciasto sie spodobało .Dziękuję.;)
pestka 27.01.2017 12:16
ciekawe ciasto
AZgotuj 27.01.2017 11:53
wow jakie nietypowe kolory, a że niebo szare , to ciasto wygląda znakomicie:)
gusia1000 27.01.2017 11:29
Jakie eleganckie ciasto.
gosia1988 27.01.2017 11:29
ale smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak