Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretki z żurawiną, winogronem i czekoladowymi biszkoptami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

galaretka wiśniowa 1 opakowanie
galaretka żurawinowa 1 opakowanie
gorąca woda 900 ml
biszkopty podłużne 8 szt
czekolada mleczna 6 kostek
czekolada gorzka 3 kostki
winogrona czerwone 20 szt
żurawina suszona 60 szt
wiśnie kandyzowane 4 szt
bita śmietana w sprayu (opconalnie)

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretki z żurawiną, winogronem i czekoladowymi biszkoptami

Kroki postępowania

1
Galaretkę żurawinową rozpuścić w 500 ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia, a drugą galaretkę wiśniową wsypać do naczynia szerokiego (użyłam naczynia żaroodpornego), wymieszać z 400 ml gorącej wody i po wystygnięciu wstawić galaretkę wiśniową do lodówki aby całkiem zastygła.
Krok 1 - Galaretki z żurawiną, winogronem i czekoladowymi biszkoptami foto
2
Żurawinę suszoną zaparzyć i odsączyć na sitku.
Krok 2 - Galaretki z żurawiną, winogronem i czekoladowymi biszkoptami foto
3
Winogrona umyć, przełamać na pół i wyjąć pestki.
Krok 3 - Galaretki z żurawiną, winogronem i czekoladowymi biszkoptami foto
4
Przygotować 4 pucharki, wlać do nich galaretkę żurawinową i wrzucić kilka połówek winogron i żurawinę. Włożyć pucharki do lodówki.
Krok 4 - Galaretki z żurawiną, winogronem i czekoladowymi biszkoptami foto
5
Stopić czekolady: gorzką i mleczną w kuchence mikrofalowej, wymieszać. Podłużne biszkopty obtoczyć czekoladą do połowy i położyć tak aby jak najmniejszą częścią czekoladową dotykały powierzchni, wstawić do lodówki aby zastygła czekolada.
Krok 5 - Galaretki z żurawiną, winogronem i czekoladowymi biszkoptami foto
6
Stężoną galaretkę wiśniową wyjąć z lodówki i za pomocą foremki wyciąć 4 kształty (najlepiej użyć prostych foremek), zostawić tą foremkę i za pomocą szerokiej szpatułki wziąć od spodu na talerzyk. Resztki galaretki pociąć na małe kawałki i włożyć do pucharków z galaretką żurawinową. Uformowaną galaretkę w 4 kształty wstawić do lodówki na talerzyku.
Krok 6 - Galaretki z żurawiną, winogronem i czekoladowymi biszkoptami foto
7
Stężoną galaretkę w pucharkach wyjąć z lodówki, nałożyć bitą śmietanę (opcjonalnie), potem 1 kształt galaretki wiśniowej, wisienkę kandyzowaną i podawać z czekoladowymi biszkoptami.
Krok 7 - Galaretki z żurawiną, winogronem i czekoladowymi biszkoptami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 14.04.2015 10:42
Super deser
misia53 13.04.2015 23:05
świetny deserek
Zdzisław 13.04.2015 22:47
takie słodkości bardzo lubię
Margo1 13.04.2015 18:19
świetny deserek
Monika-twin 13.04.2015 15:59
WYGLADA PIEKNIE.
Janina 13.04.2015 15:37
Super deserek;)
Ola1young 13.04.2015 15:25
fajny pomysł na deser :)
irenka 13.04.2015 13:53
przepyszny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak