Galaretki z łososiem, jajkiem i groszkiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    20 gram
  • woda

    500 mililitrów
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • jajko

    4 sztuki
  • łosoś wędzony

    200 gram
  • groszek konserwowy

    0,5 puszki
  • ogóreczki konserwowe

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Ziele angielskie całe Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

  • krem chrzanowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umytą włoszczyznę zalać wodą. Dodać sól, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy i zagotować wywar. W między- czasie żelatynę rozrobić z 2 łyżkami zimnej wody i wymieszać do rozpuszczenia. Z garnka wyjąć ugotowane warzywa, płyn przecedzić przez sito, chwilę ostudzić, dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać.

Przygotować farsz – ugotowane na twardo jaja pokroić w plasterki, groszek konserwowy odcedzić, łososia posiekać w drobną kosteczkę, a korniszony w plasterki (zamiast ogóreczków można użyć ugotowanej marchewki z wywaru. Można wykorzystać wszystkie składniki z wywaru, używając większych foremek). Przygotować kokilki/formy, na dno ułożyć kolejno plasterek jajka, plasterek łososia, plasterki ogórków i na wierzch groszek.

Całość zalewamy przestudzoną galaretą i wkładamy na min. 3 godziny do lodówki. Gotowe galaretki wyjmujemy z kokilek i podajemy z kremowym chrzanem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 08.01.2019 19:50
Ale ładnie wyglądają :)
Bożena Matuszczyk 02.01.2019 14:27
Pyszne galaretki z łososiem nigdy nie próbowałam. Ślicznie podane.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat