Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kalafior
100 gramów -
woda
200 mililitrów -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
dynia
150 gramów -
sok pomarańczowy
200 mililitrów -
skórka z pomarańczy
-
Imbir mielony Prymat
do smaku -
miód prawdziwy
-
Żelatyna wieprzowa Prymat
2 łyżki -
oliwki czarne
3-4 łyżki -
krem balsamiczny
50 mililitrów -
truskawki
6-8 sztuk -
cukier
do smaku -
koperek
-
przyprawa w płynie
kilka kropel
Przepis i sposób przygotowania Galaretki z dyni i kalafiora w sosie balsamicznym
Pokrojoną dynię ugotować w wodzie. Następnie odsączoną przełożyć do drugiego garnka i gotować z sokiem i skórką z pomarańczy. Całość rozdrobnić blenderem. Dodać rozpuszczoną żelatynę (1 i 1/4 łyżki). Doprawić do smaku imbirem i miodem. Przelać do kokilek 3-5 (w zależności od wielkości).
Kalafior umyć, podzielić na różyczki i zagotować w wodzie z dodatkiem soli, cukru, startą skórką z cytryny lub limonki. Dodać żelatynę i zmiksować.
Gdy pierwsza warstwa lekko stężeje wyłożyć pokrojone w plasterki oliwki. Odstawić do lodówki do stężenia - wylać warstwę kalafiorową i ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Sos balsamiczny połączyć z kilkoma kroplami* przyprawy w płynie Kucharek. Truskawki pokroić w cząstki i ułożyć obok siebie. Przed podaniem polać po galaretkach.
*kilka kropel łączyć z kremem balsamicznym
Komentarze (14)
Załaduj więcej komentarzy (4)