Galaretki z dyni i kalafiora w sosie balsamicznym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    100 gramów
  • woda

    200 mililitrów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • dynia

    150 gramów
  • sok pomarańczowy

    200 mililitrów
  • skórka z pomarańczy

  • Imbir mielony Prymat

    do smaku
  • miód prawdziwy

  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
  • oliwki czarne

    3-4 łyżki
  • krem balsamiczny

    50 mililitrów
  • truskawki

    6-8 sztuk
  • cukier

    do smaku
  • koperek

  • przyprawa w płynie

    kilka kropel
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pokrojoną dynię ugotować w wodzie. Następnie odsączoną przełożyć do drugiego garnka i gotować z sokiem i skórką z pomarańczy. Całość rozdrobnić blenderem. Dodać rozpuszczoną żelatynę (1 i 1/4 łyżki). Doprawić do smaku imbirem i miodem. Przelać do kokilek 3-5 (w zależności od wielkości).

Kalafior umyć, podzielić na różyczki i zagotować w wodzie z dodatkiem soli, cukru, startą skórką z cytryny lub limonki. Dodać żelatynę i zmiksować.

Gdy pierwsza warstwa lekko stężeje wyłożyć pokrojone w plasterki oliwki. Odstawić do lodówki do stężenia - wylać warstwę kalafiorową i ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Sos balsamiczny połączyć z kilkoma kroplami* przyprawy w płynie Kucharek. Truskawki pokroić w cząstki i ułożyć obok siebie. Przed podaniem polać po galaretkach.

*kilka kropel łączyć z kremem balsamicznym

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmariusz 19.05.2015 07:40
smakowita propozycja
Janina 01.10.2013 12:10
Smaczne i zdrowe;)
msmors 01.10.2013 12:09
ciekawe danie
quatro 01.10.2013 09:30
Muszę to spróbować,wygląda przepysznie!
pati100015 01.10.2013 07:59
bardzo ładna prezentacja
Olga_SK 01.10.2013 07:12
Pięknie się prezentuje :)
paulina2157 01.10.2013 07:00
cudownie podane
caralajna 01.10.2013 06:59
coś nowego dla mnie, jestem pewna że by mi smakowało
Monika-twin 01.10.2013 04:29
Ale oryginalny pomysl.
Lis 01.10.2013 01:16
Ciekawa potrawa, pięknie wygląda...a jaka może być w smaku?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat