Galaretki truskawkowe z agar agar

Galaretki truskawkowe z agar agar

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki

    500 ml
  • agar-agar

    1/5 łyżeczki
  • miód

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki świeże lub mrożone zmiksować na mus. Dodać agar agar i miód. Gotować na małym ogniu przez 10 minut ciągle mieszając. Jeszcze gorące rozłożyć do silikonowych foremek na lód. Zastyga w ciągu 15 minut od ostygnięcia. Po zastygnięciu galaretki wyłożyć na talerz.
(Na instrukcji agar agar jest informacja, że wystarczy podgrzać do 80-90 C, lecz wtedy galaretki mi nie zastygały. Konieczne jest krótkie gotowanie)
Agar Agar jest substancją żelującą z wodorostów. Można ją znaleźć w większych sklepach na regałach z zdrową żywnością. Można ją ponownie rozpuścić przez podgrzanie, doprawić i pozostawić do ponownego ostygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

11.03.2016 10:23
super wyglądaja

Kolorowa

10.03.2016 22:33
Ciekawy produkt.

justynkag

10.03.2016 09:26
Świetne zdrowe galaretki. To jest to co lubię!

Krystyna32

10.03.2016 08:52
pyszności :)

Mama niejadka

09.03.2016 22:04
Pyszny deser

mirosława4

09.03.2016 18:33
smaczne a szczególnie takie domowe

Monika-twin

09.03.2016 17:22
super galaretki.

Barbara13

09.03.2016 17:12
ooo fajny sposób na coś pysznego

agnieszka214

09.03.2016 15:53
super mniam

Agnieszka-87-25

09.03.2016 14:53
mniam deserki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat