Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretki drobiowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udko z kurczaka 1 szt
marchewka 1 szt
kostka rosołowa 1 szt
sól
pieprz
ziele angielskie 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
groszek konserwowy 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
natka pietruszki
jajko 1 `szt

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretki drobiowe

Kroki postępowania

1
Udko obieramy ze skóry i wkładamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie, kostkę rosołową, liście laurowe, obraną marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy 750 ml wody i gotujemy godzinę. Powstały wywar musi być dość słony. Po ugotowaniu wyciągamy mięso i marchewkę, a wywar przecedzamy przez sitko.
Krok 1 - Galaretki drobiowe foto
2
Do gorącego wywaru dodajemy żelatynę i mieszamy dokłądnie. W międzyczasie gotujemy jajko na twardo, obieramy i kroimy na 4 części. Gdy mięso ostygnie, obieramy z kości i kroimy na drobne kawałki. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Do przygotowanych miseczek wkładamy na dno trochę mięsa, cząstkę jajka, marchewkę i pół łyżki groszku zielonego.
Krok 2 - Galaretki drobiowe foto
3
Posypujemy zieloną pietruszką i zalewamy wywarem. Gdy wystygnie i stężeje gotowe. Przechowywać w lodówce ;-)
Krok 3 - Galaretki drobiowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 16.12.2012 15:40
super
Danost 13.11.2012 08:12
fajne galaretki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak