Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka/sos z czarnej porzeczki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sok z czarnej porzeczki 1 litr
cukier 600 gram

Porada

Uwielbiam tą galaretkę, która idealnie nadaje się do ciast, naleśników, czy wymieszania z kubkiem herbaty.

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka/sos z czarnej porzeczki

Dojrzałe czarne porzeczki dokładnie umyć, oczyścić i przełożyć do garnka.
Owoce lekko podusić, wlać około 1/2 szklanki wody na 1 kg porzeczek i rozgotować.
Następnie gorące przełożyć na sito, przetrzeć i odcedzić sok.
Otrzymany przecier zważyć/zmierzyć i podgotować 5-8 minut.
Dodać odpowiednią ilość cukru i gotować przez kolejne kilka minut - aż masa odrobinę zgęstnieje.
Gorącą galaretkę natychmiast przelać do słoików i dokładnie uszczelnić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 23:31
Dobra taka.
Diana Rusiłowicz 24.10.2016 00:19
A ja z chęcią podrzuciłabym Ci taki większy słoiczek :)
Margo1 23.10.2016 17:14
Wygląda wspaniale
Patrycja33 23.10.2016 12:06
wygląda smakowicie, chętnie bym zjadła teraz naleśnika z Twoja galaretka :-)
Diana Rusiłowicz 23.10.2016 00:27
Dziękuję bardzo :)
Madzai 22.10.2016 10:36
Wspaniale wygląda :)
Diana Rusiłowicz 22.10.2016 08:50
Polecam Madziu!
Diana Rusiłowicz 22.10.2016 08:49
Dziękuję :)
Iwusia 21.10.2016 23:41
fajny przepis
MagdalenaIC 21.10.2016 22:36
Bardzo fajna. Muszę wypróbować Twój przepis :)
Babeczka35 21.10.2016 21:34
Super przepis.
cukiereczek 21.10.2016 18:48
przepis Rewelacja
KORAL 21.10.2016 18:03
Super Ci wyszło :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak