Galaretka z różowych winogron

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Winogrona dojrzewają, warto je wykorzystać do zrobienia przepysznej galaretki.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Galaretka:

  • winogrona

    1 kilogram
  • wino czerwone wytrawne

    150 mililitrów
  • sok z cytryny

    1 sztuka
  • cukier

    0.8 kilograma
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Winogrona - ja wykorzystałam duże, słodkie, różowe.

Oberwać z kiści, dokładnie umyć i przełożyć do szerokiego garnka o grubym dnie. Zmiażdżyć je tłuczkiem, postawić na gazie, wlać wino i gotować 20 minut, dodać sok z wyciśniętej cytryny, ponownie zagotować i przecedzić przez sito wyłożone gazą, dokładnie odciskając, by uzyskać jak najwięcej płynu.

Płyn musimy przelewać np. do szklanki lub kubka i na każdą szklankę soku dajemy szklankę cukru. Galaretkę gotujemy mieszając przez następne 15-20 minut. Przelewamy ją do wyparzonych słoiczków i odwracamy do góry dnem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat