Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka z różowych winogron

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Winogrona dojrzewają, warto je wykorzystać do zrobienia przepysznej galaretki.

Składniki:

Galaretka:

winogrona 1 kilogram
wino czerwone wytrawne 150 mililitrów
sok z cytryny 1 sztuka
cukier 0.8 kilograma

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka z różowych winogron

Winogrona - ja wykorzystałam duże, słodkie, różowe.

Oberwać z kiści, dokładnie umyć i przełożyć do szerokiego garnka o grubym dnie. Zmiażdżyć je tłuczkiem, postawić na gazie, wlać wino i gotować 20 minut, dodać sok z wyciśniętej cytryny, ponownie zagotować i przecedzić przez sito wyłożone gazą, dokładnie odciskając, by uzyskać jak najwięcej płynu.

Płyn musimy przelewać np. do szklanki lub kubka i na każdą szklankę soku dajemy szklankę cukru. Galaretkę gotujemy mieszając przez następne 15-20 minut. Przelewamy ją do wyparzonych słoiczków i odwracamy do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak