Galaretka z nóżek wieprzowych

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • nóżki wieprzowe

    2-3 szt
  • marchewka

    2 szt
  • cebula

    1/2 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • woda

    5 litrów
  • ziele angielskie

    6 ziaren
  • liść laurowy

    2 szt
  • kawałek selera

  • pietruszka

    1 szt
  • szponder

    50 dag
  • indyk

    50 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szponder oczyszczamy, myjemy, zalewamy wodą i gotujemy. Po upływie godziny dajemy oczyszczoną i umytą golonkę i dalej gotujemy. Nóżki dokładnie oczyszczamy, myjemy, dajemy do 7 litrowego garnka i zalewamy do ¾ pojemności zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu do chwili aż mięso zacznie oddzielać się od kości. Trwa to ok. 4 godzin.
W trakcie gotowania wlewamy do nóżek gotujący się szponder z golonką i wywarem.
Na 30 minut przed zakończeniem gotowania dajemy obrane warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz do smaku.
Pod koniec gotowania podpieczoną na ogniu cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy do przestudzenia. Jeszcze ciepły przelewamy na durszlak.
Wywar odstawiamy do dalszego ochłodzenia, a z durszlaka wybieramy mięso i marchew, które następnie kroimy w drobną kostkę. Z wywaru zlewamy lub wybieramy łyżką tłuszcz, który wypłynął na wierzch. Do filiżanek lub małych kubeczków po jogurcie dajemy porcje marchewki i mięsa i zalewamy wywarem.
Odstawiamy do całkowitego zatężenia się galarety w chłodne miejsce lub do lodówki.
Wyjmujemy z foremek bezpośrednio przed podaniem i układamy na talerzu np. na liściach sałaty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 18.08.2012 07:54
lubię takie galarciki !!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat