Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
nóżki wieprzowe
2-3 szt -
marchewka
2 szt -
cebula
1/2 szt -
czosnek
2 ząbki -
woda
5 litrów -
ziele angielskie
6 ziaren -
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt -
kawałek selera
-
pietruszka
1 szt -
szponder
50 dag -
indyk
50 dag
Przepis i sposób przygotowania Galaretka z nóżek wieprzowych
W trakcie gotowania wlewamy do nóżek gotujący się szponder z golonką i wywarem.
Na 30 minut przed zakończeniem gotowania dajemy obrane warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz do smaku.
Pod koniec gotowania podpieczoną na ogniu cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy do przestudzenia. Jeszcze ciepły przelewamy na durszlak.
Wywar odstawiamy do dalszego ochłodzenia, a z durszlaka wybieramy mięso i marchew, które następnie kroimy w drobną kostkę. Z wywaru zlewamy lub wybieramy łyżką tłuszcz, który wypłynął na wierzch. Do filiżanek lub małych kubeczków po jogurcie dajemy porcje marchewki i mięsa i zalewamy wywarem.
Odstawiamy do całkowitego zatężenia się galarety w chłodne miejsce lub do lodówki.
Wyjmujemy z foremek bezpośrednio przed podaniem i układamy na talerzu np. na liściach sałaty.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się