Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kurczaka
1 kg -
marchewki
2 -
pietruszki
2 -
groszek konserwowy
-
jajko
4 -
Żelatyna wieprzowa Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Galaretka z kurczaka
Kurczaka umyj, podziel na części, ułóż w garnku.
Marchewkę i pietruszkę obierz i w całości lub przekrojone na pół wsadź do garnka, zalej wszystko zimna woda i gotuj na średnim ogniu. Po zawrzeniu dopraw rosół do smaku. Gotuj ok. godziny aż mięso zmięknie, potem wyjmij razem z warzywami, a bulion dopełnij goracą woda aby było 2 litry wywaru (podczas gotowania nie dolewaj wody) i doprowadź znów do wrzenia, potem wyłącz.
Ugotuj jajka na twardo, obierz i podziel na ćwiartki.
Kurczaka obierz z kosci i posiekaj mieso, wywar przecedz i rozpusc w jeszcze goracym żelatynę w proszku (ilosc na 2 litry plynu).
Marchewke i pietruszke pokroj w talarki.
W miseczkach ukladaj kolejno mieso, marchewke z pietruszka, groszek i cwiartke jajka, zalej bulionem i odstaw do ostygniecia i stezenia.
Podawaj skropione octem lub sokiem z cytryny.
Gotowe. Smacznego:)
Komentarze (4)