Galaretka z kurczaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczaka

    1 kg
  • marchewki

    2
  • pietruszki

    2
  • groszek konserwowy

  • jajka

    4
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najprostsza wersja galarety - kurak-trzy warzywa-jajko:)

Kurczaka umyj, podziel na części, ułóż w garnku.
Marchewkę i pietruszkę obierz i w całości lub przekrojone na pół wsadź do garnka, zalej wszystko zimna woda i gotuj na średnim ogniu. Po zawrzeniu dopraw rosół do smaku. Gotuj ok. godziny aż mięso zmięknie, potem wyjmij razem z warzywami, a bulion dopełnij goracą woda aby było 2 litry wywaru (podczas gotowania nie dolewaj wody) i doprowadź znów do wrzenia, potem wyłącz.
Ugotuj jajka na twardo, obierz i podziel na ćwiartki.

Kurczaka obierz z kosci i posiekaj mieso, wywar przecedz i rozpusc w jeszcze goracym żelatynę w proszku (ilosc na 2 litry plynu).
Marchewke i pietruszke pokroj w talarki.
W miseczkach ukladaj kolejno mieso, marchewke z pietruszka, groszek i cwiartke jajka, zalej bulionem i odstaw do ostygniecia i stezenia.

Podawaj skropione octem lub sokiem z cytryny.
Gotowe. Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 26.02.2016 08:22
apetycznie wygląda
ttrytka 02.10.2013 15:38
coś pysznego,
Papryczka 01.10.2013 17:17
ja też lubię
Krzysztof15 01.10.2013 16:10
lubie galarete

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat