Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka z kurczaka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczaka 1 kg
marchewki 2
pietruszki 2
groszek konserwowy
jajko 4
Żelatyna wieprzowa Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka z kurczaka

Najprostsza wersja galarety - kurak-trzy warzywa-jajko:)

Kurczaka umyj, podziel na części, ułóż w garnku.
Marchewkę i pietruszkę obierz i w całości lub przekrojone na pół wsadź do garnka, zalej wszystko zimna woda i gotuj na średnim ogniu. Po zawrzeniu dopraw rosół do smaku. Gotuj ok. godziny aż mięso zmięknie, potem wyjmij razem z warzywami, a bulion dopełnij goracą woda aby było 2 litry wywaru (podczas gotowania nie dolewaj wody) i doprowadź znów do wrzenia, potem wyłącz.
Ugotuj jajka na twardo, obierz i podziel na ćwiartki.

Kurczaka obierz z kosci i posiekaj mieso, wywar przecedz i rozpusc w jeszcze goracym żelatynę w proszku (ilosc na 2 litry plynu).
Marchewke i pietruszke pokroj w talarki.
W miseczkach ukladaj kolejno mieso, marchewke z pietruszka, groszek i cwiartke jajka, zalej bulionem i odstaw do ostygniecia i stezenia.

Podawaj skropione octem lub sokiem z cytryny.
Gotowe. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 26.02.2016 08:22
apetycznie wygląda
ttrytka 02.10.2013 15:38
coś pysznego,
Papryczka 01.10.2013 17:17
ja też lubię
Krzysztof15 01.10.2013 16:10
lubie galarete

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak