galaretka z groszku i mięty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • groszek zielony

    400 gram
  • bulion

    250 mililtrów
  • mięta liście

    6 liści
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 listki
  • śmietana 18 proc

    250 mililtrów
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

2 listki żelatyny moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody. Bulion gotujemy a następnie dodajemy do niego odciśniętą żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Groszek wsypujemy do gotującej się osolonej wody i gotujemy około 10 minut. Odsączamy. Po 2 łyżki groszku przekładamy do miseczek. Zalewamy go kilkoma łyżkami bulionu z rozpuszczoną żelatyną. Odstawiamy do zastygnięcia.
Resztę groszku miksujemy ze śmietaną oraz miętą.. Masę przecieramy przez sitko o gęstych oczkach. Przekładamy do rondla i podgrzewamy na małym ogniu. Do gorącej masy dodajemy pozostałe 2 listki namoczonej żelatyny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy.Przestudzoną masę przelewamy do salaterek z groszkiem w bulionie. Odstawiamy do lodówki. Przed podaniem salaterki wstawiamy na chwilę do ciepłej wody aby łatwiej można było wyjąć galaretki na talerzyki. Podajemy z chipsami z szynki lub wstążkami z zielonego ogórka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiktoria29 02.07.2017 19:59
dzięki......
jagoda5913 28.06.2017 00:36
fajny pomysł
Ewa Wojtaszko 27.06.2017 22:48
cos nowego,coś innego,fajne :)
KORAL 27.06.2017 19:32
bardzo smaczne :)
Aleksandra/Olcia 27.06.2017 18:42
ciekawy pomysł
dodi 27.06.2017 15:23
mniam, mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat