Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
groszek zielony
400 gram -
bulion
250 mililtrów -
mięta liście
6 liści -
Żelatyna wieprzowa Prymat
4 listki -
śmietana 18 proc
250 mililtrów -
sól
1 szczypta -
pieprz
1 szczypta
Przepis i sposób przygotowania galaretka z groszku i mięty
Resztę groszku miksujemy ze śmietaną oraz miętą.. Masę przecieramy przez sitko o gęstych oczkach. Przekładamy do rondla i podgrzewamy na małym ogniu. Do gorącej masy dodajemy pozostałe 2 listki namoczonej żelatyny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy.Przestudzoną masę przelewamy do salaterek z groszkiem w bulionie. Odstawiamy do lodówki. Przed podaniem salaterki wstawiamy na chwilę do ciepłej wody aby łatwiej można było wyjąć galaretki na talerzyki. Podajemy z chipsami z szynki lub wstążkami z zielonego ogórka.
Komentarze (6)