Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka z golonki
1. Golonki jeśli zachodzi taka potrzeba opalić i dokładnie umyć.
Wrzucić do dużego garnka zalać wodą, gotować około 2 godzin.
2. Po tym czasie, dodać obrane warzywa, cebulę, przyprawy, doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze godzinę.
3. Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić wywar przez gazę położoną na sitku, do czystego garnka. Odlać pół szklanki, wychłodzić, zalać żelatynę.
4. Mięso i marchewkę pokroić w kostkę, odrzucają skóry i tłuszcz.
5. Wywar podgrzać, wlać żelatynę , doprawić solą i pieprzem.
6. W miseczkach ułożyć odcedzony groszek, wyłożyć mięso i marchew, zalać zimnym wywarem. Wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia.
. SMACZNEGO!!!!!!!