Galaretka z golonka i nóżek

Galaretka z golonka i nóżek

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonki

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1 kawałek
  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • liść laurowy

    2 sztuki
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • żelatyna

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Golonko i nóżkę wieprzową dokładnie myjemy. Zalewamy niewielką ilością wody i doprowadzamy do wrzenia. Jarzyny obieramy i dodajemy do gotującego się wywaru razem z liśćmi i zielem angielskim. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu. jarzyny wyciągamy jak będą miękkie. Natomiast golonko i nóżkę gotujemy tak długo aż będzie się rozlatywać. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do każdego kubka dajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i natkę pietruszki oraz mięsko. Do wywaru dajemy żelatynę i mieszamy. Wlewamy do każdego przygotowanego kubka. Od czasu do czasu mieszając. Jak ostygnie przekładamy do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat