Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka wieprzowo - drobiowa bez dodatku żelatyny

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

nogi wieprzowe 2 sztuki
rapetki drobiowe 0,5 kg
marchew 2-3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
przyprawa do potraw 1 łyżeczka
sól do smaku
woda 2,5-3 litry
Liść laurowy suszony Prymat 4-5 sztuk
Ziele angielskie całe Prymat 6-8 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka wieprzowo - drobiowa bez dodatku żelatyny

Kroki postępowania

1
Nogi wieprzowe i rapetki drobiowe dokładnie oczyścić i gotować w 1- 1,5 litra wody pod przykryciem razem z warzywami.
Krok 1 - Galaretka wieprzowo - drobiowa bez dodatku żelatyny foto
2
Po około 2 godzinach gotowania na wolnym ogniu mięso odcedzić - wywar zlać. Rozgotowane mięsa zalać ponownie 1 litrem gorącej wody, gotować około 1 godziny - w ten sposób dokładnie wypłukamy żelatynę z chrząstek.
Krok 2 - Galaretka wieprzowo - drobiowa bez dodatku żelatyny foto
3
Znów wywar zlać, a mięso zalać trzeci raz około pół litrem wody, dodać wszystkie przyprawy - pogotować około pół godziny i ostatecznie przecedzić wywar.
Krok 3 - Galaretka wieprzowo - drobiowa bez dodatku żelatyny foto
4
Doprawić jeszcze do smaku i rozlać do salaterek, na dno wrzucić pokrojoną w plasterki marchewkę i odstawić w zimne miejsce do stężenia.
Krok 4 - Galaretka wieprzowo - drobiowa bez dodatku żelatyny foto
5
Wyłożyć galaretę na półmisek i zajadać się do woli :) Uzyskałam około 2,5 litra czystej gotowej galaretki.
Krok 5 - Galaretka wieprzowo - drobiowa bez dodatku żelatyny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 11.11.2013 16:23
galaretka mistrzostwo!
Alex_M 28.02.2013 10:44
wspaniala domowa galareta!
Henryka2 25.02.2013 18:24
Monika, jeśli tak gotujesz, to Twoja sprawa, ale raczej bym się tym nie chwaliła, po co pokazywać poziom swoich umiejętności kulinarnych.
Henryka2 25.02.2013 18:21
Patrząc na zdjęcie nie widzę smaku, a do wypróbowania przepisu ma mnie zachęcić zdjęcie potrawy.Widok zastygniętej brei, gdzie nie widać mięsa, widok potrawy w czasie gotowania z nieobciętymi pazurami na łapkach kurczaka, z szumowinami raczej odstręcza niż zachęca do spróbowania jej.
SmacznaPyza 25.02.2013 18:06
walorów smakowych może nie zmienia, ale wizualne bardzo a wiadomo, że najpierw je się oczami i wygląda dania jest bardzo ważny
Monika58 24.02.2013 20:39
Klarowanie nie ma wpływu na smak galarety, też robię i wiem.A jeśli tak, to proszę mi dokładnie wyjaśnić w jaki sposób zmienia walory smakowe ?! Niesklarowana galareta smakuje równie dobrze co klarowana.
adelajda 24.02.2013 19:40
galarciki lubię !
Henryka2 24.02.2013 18:40
Nie ma wpływu na walory smakowe?! Nie dorabiaj, proszę ideologii do niechlujnie przyrządzonej potrawy. Patrząc na ten wywar, nie obcięte pazury w kurzych łapkach mam tylko niesmak.To może nie trzeba szumować w ogóle, będzie kolejny dowód swojskości potrawy.Chyba przesadziłaś.Wybacz, ale po obejrzeniu zdjęć tej potrawy straciłam apetyt.
Monika58 24.02.2013 15:28
bardzo lubię takie galarety, a do tego jeszcze polane octem :)
Magda24 24.02.2013 15:23
pyszności
babajaga1969 24.02.2013 14:38
Pyza Smaczna - brak klarowności nie ma wpływu na walory smakowe - wręcz przeciwnie - to jedna z oznak swojskości potrawy
jucia 24.02.2013 14:24
pycha
mysza75 24.02.2013 14:09
Nie ma to jak tradycyjny galarcik
gosia56 24.02.2013 13:07
ciekawe
David 24.02.2013 13:01
Lubie
SmacznaPyza 24.02.2013 12:57
przydałoby się jeszcze ładnie ją sklarować przed zastudzeniem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak