Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka wieprzowa z golonek i nóżki

5.0
(378)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

"Zimne nóżki", to przysmak który często gościł i gości na imieninach, czy urodzinach cioci. Zimne nóżki z golonki można przygotować nie tylko od święta, ale wtedy, kiedy tylko przyjdzie Wam na nie ochota! 

Pomysły na inne PRZEKĄSKI znajdziecie w serwisie Doradca Smaku

Składniki:

Składniki:

nóżki wieprzowe 2 sztuki
golonka wieprzowa 2 sztuki
czosnek 5 ząbków
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 5 liści
marchewka 2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka wieprzowa z golonek i nóżki

  • przepis na tradycyjną galaretę
  • przekąska na imprezę
  • galareta z nóżek i golonki

Galareta wieprzowa, to przekąska której smak wielu z nas pamięta jeszcze z czasów dzieciństwa. Skrapiana sokiem z cytryny lub octem, jest przysmakiem który od czasu do czasu gości w wielu domach. Najlepiej galareta z nóżek wieprzowych i golonki smakowała przygotowana przez babcię lub mamę. 

1. Nóżki i golonki dokładnie umyć i oczyścić w zimnej wodzie (ewentualnie, gdy jest taka potrzeba, to opalić nad gazem). Przełożyć do garnka i zalać wodą tak, aby je zakryła. Dodać liście, ziele, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, obrane marchewki i doprawić solą. Zagotować. Gotować na małym ogniu, gdy marchewki będą miękkie, wyciągnąć je z wywaru i wystudzić. Resztę gotować około 4-5 godzin aż mięso zacznie odchodzić od kości i się rozpadać.

2. Po tym czasie gotowania wyciągnąć nóżki i golonkę na talerz i pokroić (wraz ze skórą) na małe kawałki. Wywar doprawić solą i pieprzem. Marchewki pokroić w plastry lub kostkę. W salaterkach lub miskach na dno układać marchewki, mięso, zalać wywarem i odstawić do wystygnięcia. Następnie schować do lodówki aż stężeją.

Dziś Wy możecie przygotować zimne nóżki we własnym domu i kto wie, może uczeń przerośnie mistrza? 

Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta 11.02.2024 10:18
A pewnie, że podrasuję trochę, dodam własnej produkcji magi z lubczyku, cudo.
Czarna8829 20.12.2023 08:38
Witam. Nie trzeba dodać żelatyny ?
Ewelina 05.04.2023 17:59
Jak długo galareta może być w lodówce?
nnnn 10.07.2023 15:21
mozesz tez zamrozic. Po rozmrozeniu trzeba znow zagotowac (dolac kapke wody bo troche odparuje) i znowu odstawic do stezenia. Ja rozlewam do prostokatnych pojemnikow od jedzenia na wynos, rowno sie ukladaja w lodowce a potem w zamrazalniku :-)
Doradca Smaku 06.04.2023 15:25
Można ją trzymać kilka dni, najlepiej nie więcej niż 5.
Grazyna0211 20.03.2015 13:23
ulubiona galareta mojego męża
Wacław 20.03.2015 10:04
wspaniała przekąska,ślinka sama leci ;-)
Wiktoria29 20.03.2015 09:06
oj bardzo dawno nie jadłam, muszę zrobić na święta może
AgaS10 20.03.2015 09:03
takie najlepsze:)
Konczi 20.03.2015 07:42
takie jak lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak