Galaretka wieprzowa z golonek i nóżki

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • nóżki wieprzowe

    2 sztuki
  • golonka wieprzowa

    2 sztuki
  • czosnek

    5 ząbków
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5 liści
  • marchewka

    2 sztuki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Nóżki i golonki dokładnie umyć i oczyścić w zimnej wodzie (ewentualnie, gdy jest taka potrzeba, to opalić nad gazem). Przełożyć do garnka i zalać wodą tak, aby je zakryła. Dodać liście, ziele, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, obrane marchewki i doprawić solą. Zagotować. Gotować na małym ogniu, gdy marchewki będą miękkie, wyciągnąć je z wywaru i wystudzić. Resztę gotować około 4-5 godzin aż mięso zacznie odchodzić od kości i się rozpadać.

2. Po tym czasie gotowania wyciągnąć nóżki i golonkę na talerz i pokroić (wraz ze skórą) na małe kawałki. Wywar doprawić solą i pieprzem. Marchewki pokroić w plastry lub kostkę. W salaterkach lub miskach na dno układać marchewki, mięso, zalać wywarem i odstawić do wystygnięcia. Następnie schować do lodówki aż stężeją.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 20.03.2015 13:23
ulubiona galareta mojego męża
Wacław 20.03.2015 10:04
wspaniała przekąska,ślinka sama leci ;-)
Wiktoria29 20.03.2015 09:06
oj bardzo dawno nie jadłam, muszę zrobić na święta może
AgaS10 20.03.2015 09:03
takie najlepsze:)
Konczi 20.03.2015 07:42
takie jak lubię :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat