Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka wieprzowa - klasyka, ale bez nóżek.

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

golonka wieprzowa 2 szt
łopatka bez kości 50 dag
włoszczyzna 1 szt
sól, pieprz
Żelatyna wieprzowa Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
karkówka 50 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka wieprzowa - klasyka, ale bez nóżek.

Bardzo lubię klasyczną galaretę wieprzową. Kiedyś nie wyobrażałem sobie galarety bez wieprzowych nóżek. Teraz robię bez i też jest dobra, a przy tym, może mi się tylko tak wydaje mniej tłusta.
Wykonanie:
Mięsa pokroić na mniejsze części ,umyć zalać wodą i gotować. Po godzinie dodać włoszczyznę, ziele, liść. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości. Mięso wyjąć, pokroić w drobną kostkę, dodać do przecedzonego wywaru. Gotujemy bez nóżek, trzeba dodać żelatynę. Przeważnie dodajemy 6 małych łyżeczek na 1 litr. Rozlać do miseczek i poczekać najlepiej do następnego dnia. Osobiście bardzo lubię taką galaretę z aceto balsamico di Modena, ale może być cytryna, ocet.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stef 07.01.2014 23:05
Bardzo lubię taką,ale niestety jadam tylko od święta.
kornelcia 07.01.2014 22:33
smaczna galaretka
Rysia 07.01.2014 13:36
Lubię taką galaretkę.
Christopher 07.01.2014 13:25
Moja synowa i syn też dodają różności,kukurydzę,groszek,marchew itp ,ale to nie klasyka. Moją też zjadają z apetytem i jeszcze chcą na "wynos" .Najważniejsze,aby smakowało temu,co robi i rodzinie.
halina17 07.01.2014 11:10
Dobra galareta.
Konczi 07.01.2014 10:11
super wygląda
Magula 07.01.2014 10:09
Ja lubię z dodatkiem warzyw

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak