Galaretka wieprzowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonko

  • nóżki wieprzowe

    2
  • marchewki

    2
  • kukurydza

    1/2 puszki
  • natka pietruszki

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2
  • Kucharek przyprawa do potraw

  • pieprz

  • Żelatyna wieprzowa Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Golonkę i nóżki dokładnie myjemy. Umyte dajemy do garnka i wlewamy wody tak, aby zakryć golonkę. Dodajemy ziela angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Gotujemy pod przykryciem tak długo aż mięso zacznie się rozpadać. W tym czasie w osolonej wodzie gotujemy na pół twardo marchewki. Studzimy i kroimy w kostkę. Ugotowane mięso chłodzimy i dzielimy na malutkie kawałeczki. Wywar chłodzimy i odstawiamy. Do ugotowanego wywaru dajemy rozpuszczoną żelatynę w 1/2 szkl. ciepłej wody. Natkę siekamy. Do kubeczka dajemy mięsko, marchewkę, kukurydzę i natkę pietruszki. Zalewamy ugotowanym wywarem z żelatyną. Dajemy do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
malina 19.12.2013 10:15
dawno nie jadłam
barbara11561 08.12.2013 08:56
też ją bardzo lubimy:)
MagdaXXX 29.08.2013 19:50
ale zjadłabym taką galaretkę i jeszcze ta kukurydza
Rybciia 27.03.2013 08:32
bardzo lubię :-)
RenataZ-et 30.10.2012 18:56
pycha-ja też bardzo lubię
emeslive 06.10.2012 11:59
U mnie na to babcia mówiła "zimne nóżki" ;). Bardzo, bardzo lubię!
pestka 02.10.2012 16:38
pyszne - dawno nie robiłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat