Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka porzeczkowa z wanilią, do słoików

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czerwona porzeczka 1,5 kg
cukier 500 g
laska wanilii 1,5

Porada

Porzeczki nie trzeba długo gotować, stężeje z pewnością. Nawet słoików nie potrzeba dodatkowo pasteryzować. Z 1,5 kg owoców otrzymałam prawie 700 g soku. Ilość cukru bierze się zawsze proporcjonalnie do ilości soku, czyli 1:1.

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka porzeczkowa z wanilią, do słoików

Porzeczki oczyść z szypułek, umyj i przełóż do garnka, owoce rozgnieć tłuczkiem lub widelcem, gotuj na wolnym ogniu często mieszając, ok. 45 minut. Powstały sok i resztki rozpadniętych owoców przetrzyj przez gęste sito, im staranniej tym lepsza będzie galaretka. Sok przelej z powrotem do czystego garnka, dodaj cukier i zacznij ponownie gotować, ok. 30-40 minut. Pod koniec dodaj ziarenka z wanilli. Wymieszaj. Przygotuj 5 wyparzonych słoiczków (takich na ok. 200-230 ml), przelej jeszcze płynną galaretkę, zakręć i postaw do góry nogami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 15.08.2016 19:08
super wygląda
RenataZ-et 15.08.2016 11:45
świetny pomysł!
AZgotuj 15.08.2016 11:42
Warto mieć kilka słoiczków :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak