Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka pigwowa z pistacjami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pistacje posiekane 50 g (uprażone)
herbata 4 torebki (cytrynowa)
woda ciepła 600 ml
pigwa 1,5 kg
sok z cytryny 125 ml
goździki mielone 1 łyżeczka
cukier puder 700 g

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka pigwowa z pistacjami

Natłuściłem formę do pieczenia o średnicy 23 cm. Na dno wsypałem pistacje.
W dużej misce zalałem torebki herbaty cytrynowej wrzącą wodą . Odstawiłem na 30 minut.
Wyjąłem torebki herbaty.
Obrałem pigwy , usunąłem gniazda nasienne , miąższ pokroiłem drobno.
Wymieszałem z herbatą cytrynową , sokiem z cytryny i goździkami w dużym rondlu
Gotowałem na wolnym ogniu , pod przykryciem aż pigwa była miękka. Zmiksowałem na gładką masę.
Masę pigwową umieściłem ponownie w rondlu , dodałem cukier , podgrzałem na wolnym ogniu , nie dopuszczając do wrzenia , aż cukier się roztopi. Gotowałem dalej , bez przykrycia , często mieszając , aż masa mocno zgęstniała i ściemniała. Przelałem do przygotowanej formy do pieczenia. Pozostawiłem w temperaturze pokojowej do stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 29.10.2014 21:42
ciekawy przepis
Pyszota 28.10.2014 14:12
ciekawy pomysł
wwwiolka 28.10.2014 10:02
Bardzo ciekawy przepis.
Anna169Hosz 28.10.2014 09:35
Interesujący przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak