Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka pigwowa z pistacjami
W dużej misce zalałem torebki herbaty cytrynowej wrzącą wodą . Odstawiłem na 30 minut.
Wyjąłem torebki herbaty.
Obrałem pigwy , usunąłem gniazda nasienne , miąższ pokroiłem drobno.
Wymieszałem z herbatą cytrynową , sokiem z cytryny i goździkami w dużym rondlu
Gotowałem na wolnym ogniu , pod przykryciem aż pigwa była miękka. Zmiksowałem na gładką masę.
Masę pigwową umieściłem ponownie w rondlu , dodałem cukier , podgrzałem na wolnym ogniu , nie dopuszczając do wrzenia , aż cukier się roztopi. Gotowałem dalej , bez przykrycia , często mieszając , aż masa mocno zgęstniała i ściemniała. Przelałem do przygotowanej formy do pieczenia. Pozostawiłem w temperaturze pokojowej do stężenia.