Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka jabłkowa z miętą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
cukier 60 dag
mięta 10 listków
ocet winny 150 ml
sok z cytryny z 1 szt
woda 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka jabłkowa z miętą

Wykonanie:
Jabłka umyć, pokroić w ósemki, wrzucić do rondla, zalać gorącą wodą, octem winnym, sokiem z cytryny i zagotować. Gotować pod przykryciem 1 godzinę na małym ogniu, pilnując aby nie przywarły do dna. Jabłka w zalewie ostudzić, przełożyć na wyłożone gazą sito, odstawić do następnego dnia. Masę kilkakrotnie zamieszać aby do garnka spłyną cały sok. Do soku wsypać cukier, podgrzewać, mieszać aż cukier się rozpuści. Doprowadzić wolno do wrzenia, gotować na małym ogniu, aż sok zacznie gęstnieć, zmieniając się w syrop, po czym zdjąć z ognia. Do gorącego syropu wrzucić posiekane listki mięty, zamieszać i pozostawić pod przykryciem przez 10 minut. Gorącą galaretkę przelać do słoików, szczelnie zamknąć, owinąć w gruby ręcznik do całkowitego wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 06.08.2016 11:46
Ciekawy pomysł :)
Edith85 06.08.2016 11:17
Supeeeer! :-)
Madzai 06.08.2016 09:46
Na pewno smaczna :)
ben-ka 06.08.2016 09:38
Tak jeszcze nie robiłam.....
Franciszek 06.08.2016 00:25
ciekawy pomysł
Wafelek2601 05.08.2016 22:21
Pyszności.
kd045 05.08.2016 21:46
super pomysł ;]
Beatris 05.08.2016 20:52
Przepis wart wypróbowania, brzmi ciekawie :)
Urszula Świeca 05.08.2016 20:08
Moje smaki, pyszna.))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak